Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
365,01 Ft
Euró
394,75 Ft
Font
467,10 Ft
Bitcoin
68,242 $

Közel 100 éve indítottak egy kísérletet, most végre élőben követhetjük az eredményét

Ahhoz azonban hatalmas szerencse kell, hogy lássunk is valami érdemlegeset.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A Queenslandi Egyetemen található az a furcsa üvegvitrin, amiben egy hatalmas, látszólag mozdulatlan, szurokszerű csepp látható egy óra társaságában. A mellette lévő felirat még ennél is érdekesebb, hiszen azt hirdeti, hogy ezek egy 1927-ben indult, hosszú távú kísérlet kellékei.

A kísérletet 97 évvel ezelőtt Thomas Parnell, az egyetem első fizikaprofesszora kezdeményezte. A nagy viszkozitású anyagok működésének demonstrálására Parnell szurkot melegített, egy lezárt üvegtölcsérbe helyezte, majd hosszú ideig várt. Soron kívül Magyar Péter súlyos hibát követett el az ATV-s kisétálásával?

Három év múlva a szurok felvette a tartály formáját, Parnell ekkor levágta a tölcsér alját, mire a viszkózus folyadék lassan cseppformát vett fel. Nagyon lassan. A kísérlet azóta is tart, továbbra is hihetetlenül lassan. Az első csepp nyolc évvel a kíséret kezdete után esett le, a következő 40 évben ez további ötször ismétlődött meg.

Parnell és utódja, John Mainstone professzor is úgy haltak meg, hogy nem látták leesni a cseppeket, amiket a vitrinen belül egy kisebb tégelyben gyűjtenek. A kísérlet jelenlegi felügyelőjét, Andrew White professzort szerencsére ez nem fenyegeti, hiszen ma már élő webkamerán lehet nézni az akciódús eseményeket.

Az utolsó csepp 2014-ben hullott alá, a tudósok szerint azonban lehetetlen megmondani, hogy a következő mikor adja meg magát a gravitációnak, hiszen a viszkozitás számos külső, illetve belső tényezőtől is függ, melyek miatt az előrejelzés nem kivitelezhető – írja az IFL Science.

Medgyessy szerint Magyar Pétertől már nem lesz elég az, amit eddig csinált Orbán Viktor ellen

Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök szerint Magyar Péternek a Fidesz személyében egy nagyon nehéz és erős párttal kell szembenéznie a 2026-os választáson, ami egészen más kihívás, mint a baloldal.

Fotókon Szoboszlaiék nyilvános edzése az Európa-bajnokságról

Napok választják el a magyar válogatottat, hogy pályára lépjenek az Európa-bajnokságon, ami izgalmasnak ígérkezik.

Magyar Péter súlyos hibát követett el az ATV-s kisétálásával?

A Tisza Párt vezetője még mindig csak tanulja, milyen politikusnak lenni, és Medgyessy Péternek megvan a véleménye arról, amit az ATV-ben látott Magyar Pétertől.