Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Zsidó közösség védett meg egy muszlim éttermet a szélsőjobboldali támadást követően

Illusztráció/MTI/EPA/Clemens Bilan
not image

Nagy Noel

2021. március 7. - 22:57

A német zsidó közösség által indított közösségi finanszírozással sikerülhet megmenteni azt a muszlim kebabost, amely a hallei szélsőjobboldali terrortámadás egyik célpontja volt.

Még 2019-ben látott napvilágot a szörnyű hír, hogy egy szélsőjobboldali fanatikus vérfürdőt akart rendezni egy hallei zsinagógában, amely éppen tele volt az egyik legszentebb zsidó ünnep, Jóm Kippúr napja alkalmával.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A zsinagóga elleni támadás szerencsével meghiúsult, ám a szélsőséges férfi mindenképpen rasszista támadást akart végrehajtani azon a napon, ezért egy közeli kebaboshoz ment, ahol egy vásárlót és egy közeli gyalogost is lelőtt. A támadás óta az étterem egyfajta kegyhellyé vált a két áldozat emlékére.

A szóban forgó étterem, a Kiez-Döner azonban az egyik elszenvedője a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozásoknak, az étterem már csak elvitelre árulhatnak ételt, így a csőd szélére sodródtak.

Ekkor lépett közbe azonban a helyi zsidó közösség, hogy megmentse a bezárástól a vendéglátót – számolt be róla a The Telegraph. A Német Zsidó Diákok Szakszervezete ugyanis egy nemzetközi adománygyűjtést indított, amivel sikerült 30 ezer eurót összegyűjteniük, megmentve ezzel az éttermet.

A helyi zsidó közösség vezetője ráadásul ezer euró értékben még kebabra is előrendelt az étteremtől, amelyet kupon formájában a közösség körében is szét kíván osztani, ezzel is segítve az étterem fennmaradását. Ismet Tekin, az étterem török származású tulajdonosa nagyon hálás ezért:

„Egészen elképesztő, amit tettek értem. Ezt mind szolidaritásból csinálták, hogy megmutassák, mind együtt vagyunk, ha összefogunk, akkor át tudunk esni ezeken a nehéz időkön” – mondta Tekin, valamint hozzátette, egyáltalán nem érdekli, hogy a zsidók és a muszlimok között feszültség van a Közel-Keleten.

Elmondása szerint a 2019-es terrortámadások előtt nem volt sok zsidó vallású látogatója az étteremnek, mert eleve nagyon alacsony a hallei zsidó közösség létszáma. A támadásokat követően azonban valamennyien törzsvendégekké váltak, és elsők között értesültek a pénzügyi nehézségekről.

Igor Matviyets, a helyi zsidó közösség egyik tagja elmondta, a közösség azért mentette meg az éttermet, mert mindketten a támadás célpontjai voltak 2019-ben. Mint mondta, a támadó világosan elmondta, sem az étterem sem a zsinagóga nem reprezentálta azt a világképet, amelyet ő Németországról elképzelt.

Stephan Balliet, a támadás végrehajtója egyébként élőben közvetítette a megkísérelt vérengzést, ahol részletesen kifejtette őrült nézeteit a zsidó és muszlim vallásúakról, a menekültekről és a nőkről, majd ezt később egy kiáltványban is részletezte. A súlyos vérfürdő végül szerencsére meghiúsult, és egy gyönyörű közösséget kovácsolt a két célpont között.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.