Zöldül a Lidl: jelzőlámpákat kapnak a legújabb termékek

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 19. - 18:18

A közlekedési lámpák jelzéseit használó ökocímkékkel fogják ellátni az üzletlánc skóciai boltjaiban kísérleti jelleggel a termékeket.

A Lidl több mint 100 skóciai boltjában októbertől. Az Egyesült Királyságban elsőként indul a tesztüzem a boltláncnál, amely több mint 50 saját márkás terméknél jelenik meg – írta a Napi.hu.

A közlekedési lámpák jelzéseit használó rendszer többek között teákon, kávékon és forró csokoládékon jelenik majd meg. A címkék pedig az üzletekben más helyeken is felbukkanó kommunikációt erősítik majd.

Az úgynevezett Eco-Score rendszer nyílt forráskódú adatokat használ, és önállóan minősíti az egyes termékeket a fenntarthatósági „teljesítményük” alapján. Ezután pedig színkódokat rendelnek hozzájuk: a zöld színű „A”-jelzés azt jelenti, hogy az adott termék alacsony hatású, míg a piros „E”-jelzés az erőteljes hatást jelenti – tették hozzá.

Az új rendszer abban nyújt segítséget a vásárlóknak, hogy már első blikkre tudják, a termékek és élelmiszerek megvétele milyen hatással van a környezetre.

A minősítéshez az Eco-Score-rendszer autonóm módon értékel olyan különböző tényezők szerint, mint például gyártási módszerek, biológiai diverzitásra mért hatás, csomagolás, illetve szén-dioxid-lábnyom.