Egy amerikai zöldsapkás katona évtizedeken át kémkedett az oroszoknak

Fotó: Unsplash/The U.S. Army
not image

Borbély Fanni

2021. május 15. - 14:48

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye alapján összesen 15 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélték pénteken azt a korábbi zöldsapkás katonát, aki évtizedeken át Oroszországnak kémkedett.

A Telex azt írja, az elítélt 46 éves Peter Debbins novemberben beismerő vallomást tett, mely alapján éveken át katonai titkokat adott át Oroszországnak, miközben az amerikai hadsereg különleges alakulatában szolgált.

Debbins orosz anyától született Minnesota államban, majd 1996-ban beszervezték, mindezt azelőtt, hogy belépett volna az amerikai hadseregbe. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint kapott egy fedőnevet, és aláírt egy nyilatkozatot is, amely szerint “Oroszországot fogja szolgálni”.

A hírek szerint az orosz titkosszolgálat nyomására jelentkezett a zöldsapkás alakulatba, ahol századosi rangig jutott, majd Németországban és Azerbajdzsánban is állomásozott. A vád szerint a leszerelése után még hosszú évekig, egészen 2011-ig rendszeresen küldött jelentéseket az orosz titkosszolgálatoknak.

Debbins nem csupán megsértette katonai esküjét, de elárulta különleges alakulatát is, és veszélyeztette országunk biztonságát – sorolta John Demers, az amerikai igazságügyi miniszter nemzetbiztonsági ügyekért felelős helyettese. Az eset rámutat arra, hogy az orosz titkosszolgálat milyen fenyegetést jelent a katonáinkra, mondta.