Zöld utat kapott az egyik legjobban várt koronavírus elleni vakcina

not image

A T-800-as

2021.február.28 - 07:03

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal zöld utat adott a Johnson & Johnson vakcinájának sürgősségi használatára, melynek különlegessége, hogy egy adag is elegendő belőle a védettség kialakulásához.

Gyakorlatilag papírforma volt, hogy az FDA meg fogja adni a sürgősségi felhasználási engedélyt a Johnson & Johnson oltóanyagára Amerikában, ami most meg is történt. Az egykomponensű vakcinával tovább gyorsulhatnak az oltások, amire nagy szüksége van az országnak.

Már több mint 28,5 millió megerősített COVID-19 esetről és 511 000 halálesetről tudni a járvány kezdete óta az államokban. Noha az Egyesült Államokban is hosszú hetek óta zajlanak az oltások, még mindig nincs meg a kellő mennyiség és ez világszerte problémát jelent.

A Fehér Ház örvendetes hírként fogadta, hogy megvan a harmadik biztonságos és hatékony vakcinájuk, amit használni tudnak. Az oltóanyagból egyetlen adag szükséges és emellett nem igényel különleges tárolást sem.

A vakcinát a 18 évesek és az annál idősebb korosztály számára engedélyezték. Jó hír, hogy a vakcina gyorsan tömeges formában is előállítható, amit már több mint 44 000 embernél tesztelték az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Latin-Amerikában.

Az FDA elemzése alapján a globális adatokat tekintve a közepesen súlyos vagy súlyos/kritikus koronavírus-betegeknél 66,1%-os hatékonyságot mutatott a vakcina legalább négy héttel az oltás után. Az Egyesült Államokban ez a hatékonysági szint 72% volt, míg 85%-ban nyújt védelmet a betegség súlyos formái ellen.

A német szakértők már decemberi fertőzöttségi szintekkel számolnak

Mint az a CNN cikkében is elhangzott az egyik szakértőtől, az új oltóanyag egy adagja képes távol tartani az embert a kórháztól, az intenzív osztálytól és megvédi őket a haláltól. Maga a vakcina kevés mellékhatással jár, ami többségében enyhe tüneteket jelent: fejfájás, fáradtság, izomfájdalom.

A vizsgálatok során egy anafilaxiás esetről sem számoltak be, ami szintén a jó hírek közé sorolható. Ez azt jelenti, hogy a Moderna és a Pfizer mellett egy újabb hatékony és biztonságos vakcinát használhat Amerika, amiből később a világ többi országa is kaphat.

Az új vakcina kiszállítása már hétfőn megkezdődhet, de egyelőre csak korlátozott ennek a mennyisége. A cég szerint pillanatnyilag csak körülbelül négymillió adagot tudnak azonnal biztosítani, de ez a szám március végéig már húszmillió lehet.