A várható zivatarok miatt elsőfokú riasztást adtak ki – akár jégeső is lehet

Fotó: Unsplahs/Ruslan Zh
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az érintett területeken akár jégeső is lehet, így az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki.

A katasztrófavédelem honlapján figyelmeztetett, az érintett területeken jégeső eshet, és károkat okozhat az erős szél is.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.

A riasztások által érintett területek, járások az ezen a hivatkozáson elérhető, folyamatosan frissülő térképen nyomon követhetők.

Az OMSZ honlapján azt írja, csütörtökön napközben és az esti órákban elsősorban a déli határ közelében, valamint a Bakony térségében pattanhatnak ki zivatarok. Pénteken elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, erre kisebb esély az északi megyékben van, ott kisebb számossággal várható kialakulásuk.

Az erősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt általában 10-25 mm), ma a délkeleti tájakon akár felhőszakadás is (> 25-30 mm) kísérheti, valamint átmeneti viharos széllökés (> 60-65 km/h), illetve jégeső (1-2 cm-t nem meghaladó átmérő) is előfordulhat környezetükben.