Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Zidane 50: íme a francia focilegenda tíz legszebb gólja

MTI/EPA/CHRISTIAN BRUNA

Bense Róbert

2022. június 24. - 10:30

Zinedine Zidane ma már a pálya mellett segíti a jövő futballnemzedékét.

Alighanem kevés olyan ember létezik a bolygón, aki ne hallott volna Zinedine Zidaneról, a francia labdarúgás egyik legikonikusabb alakjáról, akiről még cselt is elneveztek, akkora spíler volt!

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Ha másra nem is, a fiatalabbak azért arra biztosan emlékeznek, hogy a szúrós szemű tar francia néhány évig a Real Madrid edzője volt, és bizony jó néhány kupát trénerként is magasba emelhetett annál a klubnál, ahol 2001 és 2006 között egy galaktikus csapat játékosa volt.

Aki kicsit korábbi születésű, annak valószínűleg a 2006-os világbajnoki döntő ugrik be, amikor a hosszabbítás alatt, a 110. percben a szemtelenül beszóló Marco Materazzit nemes egyszerűséggel hasba fejelte, ami után piros lapot kapott. Franciaország végül tizenegyesekkel elbukta a finálét, Zidane pedig a mérkőzést követően bejelentette visszavonulását.

Jóval szebb emlék lehet a rajongóknak a 2002-es BL-döntő, melyen Zizou egy azóta is emlegetett kapásgólt ragasztott a Bayer Leverkusen kapujába. A találatról egyébként épp a 20. évfordulóján emlékeztünk meg.

Harminc pluszosoknak valószínűleg az 1998-as világbajnoki döntőt sem kell bemutatni, ahol Zidane és a brazil (!) Ronaldo összecsapása jelentette a legfőbb csemegét. A későbbi csapattársak csatájából a francia jött ki győztesen (Ronaldo akkori teljesítményének oka is megérne egy cikket). Zidane két góllal vette ki a részét a 3-0-s győzelemből, melyet világszerte milliók, a Stade de France lelátóin pedig 80 ezren ünnepeltek.

Zidane már jóval előtte, a Juventusban és a Bordeauxban is zseni volt, ám van egy kevésbé lelkesítő hírem, aki ezeknél a csapatoknál, még dús hajkoronával látta őt pályára lépni, az már maga sem túl fiatal. Persze ez ne bántson senkit, legfőképp azért ne, mert a foci egyik, ha nem a legnagyobb aranykoráról beszélünk, amihez Zidane ilyen páratlan találatokkal járult hozzá:

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.