Zelenszkij: Ukrajna a modern fegyverekért és az uniós tagjelöltségért harcol

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a kijevi megbeszélésük után tartott sajtóértekezleten 2022. június 11-én. Ukrajna márciusban benyújtotta tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz, miután Oroszország február 24-én megtámadta az országot. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Koós Alexandra

2022. június 23. - 13:43

Az elnök szerint több ezer ember élete függ a szövetségesektől, valamint attól, hogy milyen gyorsan tudják végrehajtani az országot segítő döntéseiket.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kedd esti beszámolójában kijelentette, Ukrajna minden nap az orosz katonákkal harcol, miközben arra vár, hogy újabb modern fegyvereket tartalmazó szállítmányok érkezzenek.

Kiemelte, hogy a háború sújtotta országban több ezer ártatlan élete függ a szövetségesektől, valamint az általuk meghozott döntésektől, ezért egy pillanatra sem szabad késlekedniük, amennyiben Ukrajna támogatásáról van szó.

„Amilyen aktívan küzdünk Ukrajna EU-tagjelöltségéért, ugyanolyan aktívan teszünk nap mint nap azért, hogy az ország modern fegyvereket kaphasson. Több ezer ember élete függ a partnereinktől, valamint attól, hogy milyen gyorsan tudják végrehajtani az Ukrajnát segítő döntéseiket” – mondta.

Zelenszkij megerősítette, hogy a frontvonalon nem következett be jelentős változás, azonban a donyecki régióban fokozódik az offenzíva, ugyanis a megszállók erőteljes nyomást gyakorolnak a területre, Harkovban pedig brutális ágyúzás folyik.

Az ukrán csapatok a taktikai lépéseknek köszönhetően megerősítik a luhanszki régió védelmét, délen pedig a mikolajivi és a zaporizzsjai területeket védik, miközben arra törekszenek, hogy fokozatosan felszabadítsák Herszont – számolt be az Independent.

„Ukrajna semmit sem hajlandó átadni a megszállóknak, ám az ellenséges hadsereg süket minden racionalitásra. Egyszerűen csak pusztítanak és gyilkolnak, ezzel megmutatva a világnak, hogy nem hajlandók megállni” – hangsúlyozta.