Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Hivatalos: kizár a SWIFT-rendszerből bizonyos orosz bankokat a Nyugat

Fotó: Twitter/Ursula von der Leyen

Czinder Tímea

2022. február 26. - 23:57

Az Ukrajnában zajló „barbár akciók” miatt a nyugati szövetségesek elkötelezettek amellett, hogy „masszív költségeket” rójanak ki Oroszországra, és „jelentősen szigorítsák” szankcióikat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt több orosz bank kizárására a nemzetközi fizetési rendszerből, hogy elszigetelje az intézményeket a nemzetközi pénzügyi áramlásoktól.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A sajtótájékoztatón ismertette, az Ukrajnában zajló „barbár akciók” miatt a nyugati szövetségesek elkötelezettek amellett, hogy „masszív költségeket” rójanak ki Oroszországra, és „jelentősen szigorítsák” szankcióikat.

Stebben Hebestreit kormányszóvivő arról számolt be, a nemzetközi közösség által már szankcionált minden orosz bankot kizárnak a SWIFT-ből, a döntés pedig további pénzintézményekre a is kiterjeszthető szükség esetén.

Az USA, Franciaország, Kanada, Olaszország, Nagy-Britannia, az EU Bizottsága arról is egyeztetett, hogy az orosz jegybank rubel támogatási képessége is korlátozásra kerül. Megszűnik a gazdag orosz állampolgárok és családjuk “arany útlevele”, és fellépnek az olyan személyek és intézmények ellen, amelyek támogatják az Ukrajna elleni háborút.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati videóüzenetében üdvözölte azokat a lépéseket, amelyek Oroszország SWIFT-rendszerből való kizárására irányultak.

„Diplomatáink éjt nappallá téve dolgoztak, hogy az európai országokat arra ösztönözzék, fogadják el az erős és tisztességes javaslatot Oroszország nemzetközi bankközi hálózatról történő leválasztásáról. Ebben is győzelmet arattunk! Ez több milliárdos veszteség Oroszország számára – a hazánkat ért aljas invázió kézzelfogható ára. Ukrajna a civilizált világ figyelmének középpontjába került. És mi lett az eredménye? A SWIFT… elválasztás a globális pénzügyi civilizációtól”

– mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök Törökország és Azerbajdzsán béketárgyalásról szóló javaslatát is üdvözölte, és kiemelte, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel folytatott beszélgetése kulcsfontosságú Ukrajna nemzetközi támogatásának szempontjából. Zelenszkij nyomatékosította, a harcok folytatódnak az ország felszabadításáig, de hozzátette, országa jelenleg szenved az olaj és olajtermékek hiányától.

Zeit / Ruters / Aljazeera