Clouds
21 Budapest
Dollár
353,32 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,82 Ft
Bitcoin
23,546 $

Zelenszkij szerint Oroszország a háború menetének megfordítására készül

Fotó: Ukrán katonák orosz állásokat lőnek egy francia gyártmányú, löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszközzel a Donyeck megyei Avgyijivka térségében 2022. december 26-án. MTI/AP/Libkos
Európa
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Ugyanakkor szerinte ez nem több annál, minthogy az oroszok késleltessék a vereségüket, mert úgy látja, ezt a háborút nem nyerheti meg Oroszország Ukrajna ellen.

Mindkét fél biztos a győzelmében, miközben rengeteg katona és civil veszíti életét Ukrajnában. Legutóbb egy ukrán rakétacsapásban összesen közel 90 orosz katona hunyt el, köztük egy nagyon magas rangú vezetővel.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A moszkvai védelmi minisztérium szerint illegális mobilhasználat vezetett ahhoz, hogy Ukrajna képes lehetett megvalósítani az akcióját. Zelenszkij ukrán elnök közben azt mondja, Oroszország egy újabb offenzívára készül, de Ukrajna továbbra is kitart.

Hozzátette, az oroszok mindent és mindenkit be fog vetni Ukrajna ellen, amijük csak maradt, és akit össze tudnak gyűjteni az akcióra. A legutóbbi beszédében úgy fogalmazott, hogy Moszkva ezzel kísérletet tesz a háború menetének megfordítására, illetve a vereség késleltetésére – írja a Sky News.

Moszkva azonban azt állítja, elkerülhetetlen Ukrajna veresége, és folytatják a támadásokat. Mindeközben rengeteg fegyvert kap Ukrajna a Nyugattól, amik nélkül messze rosszabb helyzetben lennének.

„Meg kell zavarnunk ezt az orosz forgatókönyvet. Erre készülünk. A terroristáknak veszíteniük kell. Az új offenzívájuk minden kísérletének kudarcot kell vallania.” – mondta határozottan az ukrán elnök.

Egy korábbi ukrán hírszerzés szerint az orosz erők egyszerre támadhatnak északról vagy keletről a következő hónapokban. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának szóvivője, Andrij Cserniak egyértelművé tette, Moszkva nem tervezi a háború befejezését, helyette új offenzívára készülhet.

Cserniak azt is mondta, Moszkva stratégiája valószínűleg az, hogy a Krímig tartó szárazföldi folyosót megtartsa, és a keleti donyecki területet teljes mértékben elfoglalja.