Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Zelenszkij: Oroszország nukleáris zsarolást folytat, minden zaporizzsjai katona különleges célpont

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizotság elnökével a kijevi megbeszélésük után tartott sajtóértekezleten 2022. június 11-én. Ukrajna márciusban benyújtotta tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz, miután Oroszország február 24-én megtámadta az országot. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 14. - 13:39

Oroszország még márciusban foglalta Európa legnagyobb atomerőművét, a Zaporizzsjai Atomerőművet és gyakorlatilag egy katonai bázissá alakították át.

Az elmúlt pár nap során több alkalommal is előfordult, hogy bombázás történt az erőmű körül, amely miatt a nemzetközi közösség kifejezetten aggódni kezdett. A két oldal egymást vádolta ez miatt, és mivel nincs független hozzáférés az erőműhöz, nehéz is igazságot tenni.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Volodimir Zelenszkij több alkalommal is kihangsúlyozta, hogy az oroszok a felelősek és ha nem sikerül őket leállítani, akkor Csernobilnál is súlyosabb atomkatasztrófa következhet. Az ukrán elnök pedig a BBC beszámolója szerint most nyomatékos figyelmeztetést küldött az oroszoknak.

Zelenszkij ugyanis megüzente, hogy minden egyes orosz katona, aki az atomerőműre lő vagy az atomerőmű védőernyője alatt lövi az ukránokat, „különleges célpontnak” fognak minősülni a harcok során.

Zelenszkij szerint Oroszország folyamatosan provokál azzal, hogy az erőmű környékén lövöldöznek és olyan városokat, mint Nikopol és Marhanec, folyamatosan az atomerőmű mellől bombáznak. Az ukrán elnök szerint ez zsarolás:

„Ezt azért teszik, hogy nemzetünket és az egész szabad világot zsarolják. Az orosz zsarolás azonban csak újabb globális szándékokat mobilizál, hogy fellépjünk a terror ellen”

Zelenszkij kijelentette azt is, hogy az erőmű orosz megszállása minden egyes nap növeli a veszélyét, hogy Európát súlyos sugárzás fogja érni. Amennyiben baleset történik ugyanis, a szél minden bizonnyal egész Európára elhozza a radioaktív anyagokat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.