Zelenszkij alig akarja elhinni a múzeum bombázását: „ez még egy terroristának se jut eszébe”

Fotó: EPA/Szergej Kozlov
not image

Nagy Noel

2022. május 8. - 10:47

Oroszország katonai és civil életek mellett a kulturális emlékekre sincs egyáltalán tekintettel a háború során.

Ez megnyilvánult abban is, hogy rakétát lőttek a neves ukrán filozófus és költő, Hrihorij Szkovoroda emlékére állított múzeumra, teljesen elpusztítva azt. Jó kérdés, hogy vajon ebben is érezte-e Oroszország a náci fenyegetettséget vagy még ezt is sikerül-e valahogy rákenni az ukránokra.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke szintén meglehetősen értetlenül áll az esemény felett, ez pedig a legutóbbi videóüzenetéből is kiderült, amelyből az Ukrayinska Pravda szemlézett. Mint fogalmazott:

Tegnap éjjel az orosz hadsereg bevetett az egyik rakétáját, hogy elpusztítsa a Harkovban található Hrihorij Szkovoroda Múzeumot. Egy rakétát – hogy elpusztítsanak egy múzeumot. Egy filozófus és egy költő múzeumát, aki a 18. században élt, aki igazi keresztény életre tanította az embereket, valamint arra, hogyan ismerje meg önmagát

„Nos, úgy tűnik, a múzeumok, a keresztény életmód és az önismeret mind fenyegetést jelent a kortárs Oroszország számára. Mindennap tud valami olyan tenni az orosz hadsereg, amitől elfogynak a szavaid, mégis újnak érzed. Ilyen még terroristáknak sem jutna eszébe, hogy múzeumokat célozzanak”

Zelenszkij elmondása szerint az orosz hadsereg már legalább 200 kulturális örökségi helyszínt pusztított el vagy rongált meg, amelynek a legutóbbi áldozata a jelentős értékkel bíró múzeum. Hrihorij Szkovoroda éppen idén télen lenne 300 éves, az oroszok pedig most elpusztították a számára méltó emléket állító múzeumot.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja