Clouds
21 Budapest
Dollár
360,06 Ft
Euró
388,44 Ft
Font
433,44 Ft
Bitcoin
23,139 $

A Nyugat eszközeivel vág vissza a Krím: államosíthatják Zelenszkij házát

Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A krímiek is elkészítették a maguk listáját, amelyen a kijevi rezsimet és a nácizmust támogató ukrán oligarchák, politikusok és tisztviselők vagyona szerepel. 

Zelenszkij márciusban törvényt írt alá az oroszokhoz vagy az Orosz Föderációhoz tartozó ukrajnai ingatlanok „kötelező lefoglalásáról“, és azzal fenyegetőzött, hogy mindent megtesz az „orosz propagandisták“ vagyonának elkobzása érdekében. 

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Erre válaszul a krímiek listát készítettek azokról a személyekről, akik támogatják a kijevi rezsimet és a nácikat, és vizsgálják annak a lehetőségét, hogy államosítsák ezen listán szereplők krími vagyonait, ingatlanait. 

A 2019-es ukrajnai elnökválasztási kampány során Zelenszkij sajtószolgálata arról számolt be, hogy felesége, Olena 2013 áprilisában, még a félsziget Oroszországhoz való visszakerülése előtt ukrán jog alapján ingatlant vásárolt a Krímben. Megjegyezték, hogy a vásárlás után minden kötelező adót és illetéket befizettek, és a lakást Zelenszkij hivatalosan is bejelentette.

„A krími lakása elég drága, nagyon előkelő. Úgy gondolom tehát, hogy nagyon könnyen és gyorsan kalapács alá kerül, a bevételt pedig szétosztják a menekültek között, vagy a lerombolt donbászi infrastruktúra újjáépítésére fordítják. Nem látok más lehetőséget. Ez teljesen tisztességes lenne“

– mondta Mihail Sheremet krími képviselő a RIA Novosztyinak. 

Azonban úgy gondolja, hogy az elnök számára ez mindössze kisebb veszteség lenne, ugyanis bár sokat ér, de számára ez csak elenyésző összeg, ugyanis „dollármilliárdok hevernek külföldön. Ezért ezek a lakások nem neki fontosak, hanem a menekülteknek, akik Zelenszkij náci politikája miatt mindent elvesztettek“.