Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Zelenszkij kirúgta az ukrán állambiztonsági szolgálat és a főügyészség vezetőjét

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Emmanuel Macron francia államfő a Klaus Iohannis román elnökkel, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel és Olaf Scholz német kancellárral tartott kijevi sajtótájékoztató végén, 2022. június 16-án. Draghi, Macron és Scholz együtt utazott az ukrán fővárosba, hogy az orosz katonai támadás alatt álló országnak nyújtott segítségről tárgyaljon. MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin
not image

Hujber Dávid

2022. július 17. - 21:46

Ukrajna elnöke úgy döntött, hogy megválik az állambiztonsági szolgálat és a főügyészség vezetőjétől, akik már nincsenek hivatalban.

Volodimir Zelenszkij az ukrajnai háború ideje már nem egyszer változtatott bizonyos pozíciókon, de ami most történt, arra kevésbé lehetett számítani. Kiderült ugyanis, hogy már az állambiztonsági szolgálat és a főügyészség vezetője sincs a helyén.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

A The Guardian arról ír, hogy az ukrán elnök végrehajtási utasítást adott ki az állambiztonsági szolgálat vezetőjének és a főügyész felmentéséről. Erről az elnöki hivatal adott tájékoztatást a hivatalos honlapján.

Ivan Bakanov belbiztonsági főnök annak ellenére távozik, hogy az ukrán elnök gyermekkori barátja, bizalmasa. Iryna Venediktova szintén elveszíti a helyét, aki eddig főügyészként teljesített szolgálatot a kormányban.

Venediktova helyét Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes veszi át, őt nevezték ki megbízott főügyésznek. Az Euormaiden jelentése szerint Bakanovot az ukrán fegyverek erők fegyelmi statútumának 47. cikke alapján bocsátották el, ami alapján lehetséges, hogy a szolgálati feladatokat nem a megfelelő módon látta el, mely emberi áldozatokkal vagy más súlyos következményekkel járt, vagy ilyen következmények veszélyét idézte elő.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.