Zelenszkij bejelentette, készen áll arra, hogy tárgyaljon Putyinnal

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökrõl Kijevben 2022. május 10-én. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat
not image

Borbély Fanni

2022. május 13. - 16:43

Habár az ukrán elnök már korábban is jelezte, hogy közvetlen tárgyalásokat kíván folytatni az orosz elnökkel, most kijelentette, készen áll a találkozóra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az olasz RAI 1 csatornának nyilatkozva úgy fogalmazott, “Oroszország Ukrajnából való kivonulásának kellene lennie a kiindulópontnak” a Putyinnal való tárgyalásokhoz – számolt be a Guardian.

Zelenszkij azonban kijelentette, elnökként kíván tárgyalni Putyinnal, kizárólag vele, mindenféle közvetítő nélkül. Az ukrán elnök leszögezte, nem akar ultimátumokat, kizárólag egy személyes találkozót az orosz elnökkel, ahol csak ők ketten vesznek részt.

A legutóbbi személyes béketárgyalásra még március 29-én került sor, ám akkor sem sikerült dűlőre jutniuk a tárgyalóknak, egyetlen pontban sem. Akkor az orosz tárgyalódelegáció vezetője, Vlagyimir Medinszkij kijelentette, a továbbiakban videókapcsolaton keresztül folynak majd a béketárgyalások a két fél között.

Zelenszkij az olasz csatornának adott interjújában egyenesen kizárta annak a lehetőségét, hogy Ukrajna engedményeket tegyen a békemegállapodás érdekében, mondván, nem engedheti, hogy Putyin nyerjen, ezért Ukrajna semmiképpen nem fog kompromisszumot kötni területi integritása kapcsán. Kissé éles hangnemben hozzátette, “vonuljatok ki azokról a területekről, melyeket február 24. óta elfoglaltatok”, kiemelve, hogy ez lenne az első lépés ahhoz, hogy “bármiről is beszélhessünk”.