Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Zelenszkij: Oroszország megismételte Izjumban, amit megtett Bucsában

Sírkeresztet fotóz egy rendkívüli helyzetekben eltûnt személyek kilétét kutató ukrán hadibiztos, amint vizsgálat alá veszik az azonosítatlan polgári és katonai áldozatok nyughelyét az orosz erõktõl nemrégiben visszafoglalt Izjum város melletti erdõben, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 15-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka
not image

Nagy Noel

2022. szeptember 17. - 22:23

Újabb orosz háborús bűntettre derült fény a megszállás alól felszabadult Izjumban, amely ismételten népirtásra utal.

Zelenszkij azzal kezdte legújabb üzenetét, hogy Harkovban jelenleg is zajlanak a nyomozások azokon a területeken, amelyeket felszabadítottak a megszállás alól és jelenleg bizonyítékokat gyűjtenek a megszállók által elkövetett bűntettekről.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Az ukrán elnök beszámolója szerint bizonyítékok utalnak arra, hogy kínzókamrákat tartottak fent az oroszok, ahol a megszállt városok és települések lakóit tartották, még külföldi állampolgárokat is. Zelenszkij megerősítette, hogy hét Sri Lanka-i orvostanhallgató is köztük volt.

Zelenszkij közölte azt is, hogy eddig 440 holttestet találtak különböző jelöletlen sírokban, de ez a szám tovább emelkedhet a jövőben. Hozzátette: világos bizonyíték van arra, hogy kínoztak és megalázó bánásmódban részesítettek civileket, ráadásul szórakozásból:

„A világnak reagálnia kell erre. Oroszország megismételte azt Izjumban, amit megtett Bucsában. Most kezdjük csak el megismerni, mi is történt Harkov megyében ebben az időszakban. Jó hír, hogy az ENSZ egységei néhány csapatnyi önkéntest küldenek Izjumba, hogy saját szemükkel lássák és jelentsék az ENSZ-rendszernek, mit tettek az orosz terroristák”

Zelenszkij megerősítette, hogy minden újságírónak biztosítani fognak hozzáférést a felszabadult területekhez, hogy dokumentálni tudják az emberek bántalmazását, hogy ezáltal megismerhesse a világ a bűnöket.

Az ukrán elnök megköszönte a baráti országoknak és a partnereknek, hogy segítenek számára az igazság felderítésében, valamint jelezte, továbbra is folytatja a harcot, hogy Oroszország elismerjék, mint olyan országot, amely államilag finanszíroz terrorizmust.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.