Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Zelenszkij Herszonban: fontos, hogy támogassuk a lakosságot

Herszon oroszoktól való visszavételét ünneplik ukránok a dél-ukrajnai Odesszában 2022. november 12-én. Az előző nap az orosz fegyveres erők befejezték egységeik visszavonását Herszon városából és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ukrán elnök személyesen látogatott el hétfő délelőtt a nemrég felszabadított Herszon városába, s egy rövid beszédet intézett az ukrán fegyveres erőkhöz.

A Guardian jelentése szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő délelőtt személyesen látogatott el Herszonba, ahol mintegy 30 percet töltött a pár nappal ezelőtt felszabadított város lakóival, valamint az ukrán katonákkal.

Soron kívül Az Újpest szerint kitalált a napokban megjelent Véber György interjú

A katonákhoz intézett rövid beszédében úgy fogalmazott, “továbblépünk”, kiemelve, hogy:

“Készen állunk a békére, az egész országunk békéjére.”

Köszönetet mondott a NATO-nak és Ukrajna többi szövetségesének a háború során nyújtott segítségükért, s kiemelte, hogy az Egyesült Államokból érkezett HIMARS rakéta-sorozatvető rendszerek nagyban hozzájárultak Ukrajna háborús erőfeszítéseihez.

Sokan gyűltek össze a város főterén az ukrán elnök látogatásának hírére, köztük gyermekes szülők babakocsival. A legtöbben ukrán zászlót lengettek, míg mások magukra tűzték a zászlót. Zelenszkij úgy fogalmazott, “nagyon boldog vagyok”, hangsúlyozva, hogy a helyiek már nagyon várták az ukrán hadsereget.

Rámutatott, azért is tartotta rendkívül fontosnak, hogy személyesen látogasson el Herszonba, hogy ily módon is kifejezze támogatását a lakosoknak, akik mintegy 8 hónapig tűrték az orosz megszállást, s így akarta megmutatni a helyieknek, hogy “mi valóban visszatérünk és kitűzzük a zászlónkat”.

Egy újságíró arról kérdezte az ukrán elnököt, hogy az ukrán erők mely területre nyomulhatnak előre legközelebb, mire Zelenszkij kijelentette, egyértelműen nem Oroszország a cél, mivel Ukrajnát nem érdekli más országok területe.