Zelenszkij olyat állít, ami nagy orosz kudarcra vall

Fotó: Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán kormány, valamint svájci, román és észak-macedón parlamenti küldöttségek tagjaival tanácskozik Kijevben 2022. április 27-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal
not image

Hujber Dávid

2022. május 14. - 23:47

Köszönhetően az erős nyugati támogatásnak, az ukrán erők rengeteg települést voltak képesek visszafoglalni.

10 nap múlva lesz három hónapja, hogy megindult a nagy orosz invázió, ami kapcsán a hírszerzési információk arról szóltak, hogy Oroszország mindössze pár napos akcióval tervezett. Ebből a pár napból lassan három hónap lesz, rengeteg katonai és civil áldozattal.

Oroszország nem tudta elfoglalni Kijevet és az északi területeket, ami miatt délre és keletre vonult, de ott is súlyos problémákkal néznek szembe. Egyrészt a nyugati fegyverek miatt nagy ellenállásba ütköztek, másrészt logisztikai és parancsnoki problémáik is vannak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki állítólag halálos beteg lehet, nemrég egy újabb nagyon magas rangú és elismert parancsnokot váltott le, miután nem elégedett az ukrajnai invázióval. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezzel szemben pedig biztos a győzelemben, és bejelentette, hogy eddig hány települést voltak képesek visszafoglalni.

Több mint 1000 ilyen településről beszélt, egészen pontosan 1015 olyan települést ismernek, ahol már az ukránok diktálnak. Pénteken is voltak ilyen akcióik, az elmúlt 24 órában hat települést foglaltak vissza – írja a CNN.

Zelenszkij kijelentette, folytatják a visszafoglalási akcióikat, de arról nem adott információt, hogy mekkora területet tesznek ki ezek a visszafoglalt települések. Az elnök ígérete szerint az érintett lakónegyedekben visszaállítják az áramot, a vízellátást, a kommunikációt, a közlekedést, illetve a szociális szolgáltatásokat.

Hozzátette, azzal, hogy fokozatosan képesek felszabadítani a harkovi régiót, csak azt bizonyítják, hogy Ukrajna senkit sem hagy az ellenségnek. Ukrajna terve, hogy hazaküldjék az oroszokat, és egy négyzetmétert ne kapjanak az ukrán területekből.