Dollár
390,86 Ft
Euró
407,94 Ft
Font
472,81 Ft
Bitcoin
16,245 $

Zelenszkij: egész Ukrajna frontvonalban van, néhány kisváros pedig már megszűnt létezni

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott és a Facebook közösségi oldalon megjelentetett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 12-én hajnalban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal
not image

Borbély Fanni

2022. március 12. - 19:39

Az ukrán elnök szerint Ukrajna most, a háború alatt egységesebb mint valaha.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy szombati tájékoztatóján számolt be arról, hogy meglátása szerint Ukrajna egysége még soha nem volt ilyen erős, sőt, egységesebb mint valaha. Kijelentette, ez a háború nehéz helyzetbe hozta az ukrán népet, mégis egyesítette a nemzetet, s amikor azt kérdezik tőle, hogy milyen a helyzet a frontvonalon, már csak annyit tud mondani, hogy “mindenhol frontvonal van”.

Soron kívül Itt vannak a részletek az Erste négynapos bankszünnapjairól

“Néhány kisváros egyszerűen már nem létezik. És ez egy tragédia. Egyszerűen eltűntek. És az emberek is eltűntek. Örökre eltűntek. Tehát mindannyian a frontvonalban vagyunk. Azok az emberek, akik ott meghaltak, közöttünk haltak meg”.

Ennek kapcsán pedig egy lesújtó adatot is közölt: szombattól körülbelül 1300 katona vesztette életét. Kiemelte, a háború befejezéséről szóló tárgyalásokat kétségkívül a tűzszünettel kell kezdeni, az ukrán diplomaták pedig megállás nélkül azon dolgoznak, hogy kidolgozzák az orosz és ukrán fél közötti tárgyalások napirendi pontjait.

Zelenszkij közölte, az orosz és ukrán tárgyalófelek az “ultimátumok válogatása” helyett egy értelmes párbeszédbe kezdtek, hozzátéve, hogy “elégedett” az orosz fél részéről érkező jelzésekkel. Ezt követően reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy sikerülhet diplomáciai úton megoldani a háború lezárását, és végre béke honolhat Ukrajnában.

Hangsúlyozta, a nyugati partnereknek is komolyabban be kellene kapcsolódniuk a tárgyalásokba, akár saját biztonsági garanciákat biztosítva, utalva arra, hogy Ukrajna egy ilyen véres háború után már soha nem lesz képes megbízni Oroszországban.

A NATO kapcsán azonban nem volt túl pozitív hangvételű a kijelentése: nem érti, hogy a NATO-tagoknak “miért nincs elég bátorságuk összefogni Ukrajnáért”, és azt is sérelmezte, hogy még mindig nem született döntés arról, hogy Ukrajna csatlakozhat-e a NATO-hoz. Hozzátette, Ukrajna hálás az eddig kapott segítségért, azonban kiemelte, országa jelenleg is “szenved”, ezért minden létező támogatásra szüksége van.

(CNN)

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.