Zelenszkij szerint Oroszország célja, hogy darabokra szedjék a donbaszi városokat

Fotó: Tűzoltók dolgoznak Olekszandr Haraberjus ukrán ezredes autójának kiégett roncsánál a Donyecki területen levő Mariupolban 2017. március 31-én, miután a jármű felrobbant a katonatiszt közelében. A detonáció leszakította a titkosszolgálat elhárítási részlegének dolgozó tiszt lábait, aki a mentőautóban elvérzett. Az ukrán hatóságok szerint a terrorcselekménynek minősített támadást a donyecki oroszbarát szakadárok hajtották végre. (MTI/EPA/Szerhij Vaganov)
not image

Hujber Dávid

2022. június 23. - 08:12

Az ukrán elnök azon a véleményen van, hogy az oroszok minden egyes ilyen várossal azt tegyék, amit Mariupollal tettek.

Mariupol, Ukrajna híres kikötővárosa heteken át tartotta magát, miközben Oroszország szinte minden lehetséges eszközzel támadt, lőtte az ellenséges erőket. A rengeteg bombázás miatt a város szinte felismerhetetlenné vált, és a súlyos helyzet miatt a kolera is terjedésnek indult.

Az ukránok aggódnak, hogy sok más város is hasonlóan járhat Donbászban, ahol folyamatosak a harcok, és még mindig sokan várnak arra, hogy kimenekítsék őket. Zelenszkij szerint az oroszoknak nincs más céljuk ezzel, minthogy a donbaszi városokkal ugyanazt tegyék, mint Mariupollal.

A The Guardian azt írja, az ukrán elnök szerint a megszállók célja továbbra is ugyanaz, vagyis lépésről lépésre elpusztítani egész Donbaszt. „Teljes egészében.” – jegyezte meg az elnök, aki továbbra sem hajlandó elhagyni Kijevet, nem menekül el.

Zelenszkij ismét megragadta az alkalmat, hogy a jelenlegi helyzet kapcsán hangsúlyozza, fel kell gyorsítani a fegyverszállításokat, mert Oroszország nem vesz vissza, és sokkal nagyobb tűzerővel rendelkezik, néhol tízszeres a túlerő a nevük mellett.