Borzalmas a helyzet Donbászban, Zelenszkij szerint földi poklot csináltak belőle az oroszok

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben szólítja meg a közönséget a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján 2022. május 17-én. MTI/EPA/Clemens Bilan
not image

Hujber Dávid

2022. május 20. - 06:14

Ukrajna elnöke ezúttal sem válogatott a jelzők között, szerinte maga a pokol, ami most Donbászban van, ahol heves harcok dúltak az elmúlt hetekben.

Azzal, hogy az orosz haderő nem tudott jelentős előrelépéseket tenni északon, délre és keletre kezdtek el koncentrálni. Hírszerzési jelentések szerint azonban ezeken a területen is megakadtak, és súlyosak a veszteségeik, ugyanakkor nem adják fel, újabb támadásokat indítanak.

Volodimir Zelenszkij a legutóbbi beszédében úgy fogalmazott, hogy borzalmas a helyzet Donbászban, amit földi pokolnak nevezett, és szerinte ebben semmi túlzás nincs. „Donbász teljesen megsemmisült.” – idézi a The Guardian.

Brutálisnak és teljesen értelmetlennek minősítette Szeverodonyeck bombázását, miközben 12 halottról és tucatnyi sebesültről számolt be egy nap leforgása alatt. Úgy látja, hogy az oroszok részéről ez nemcsak egy háború alatti ellenségeskedés, hanem több annál.

Zelenszkij más városok bombázásáról is beszélt, és arról, hogy ezen területeket ért támadásokra nincs és nem is lehet katonai magyarázat Oroszország részéről. Szándékosnak és bűnözői kísérletnek tartja az oroszok akcióját, mely szerinte nem szól másról, minthogy minél több ukránnal végezzenek, illetve minél több házat, szociális létesítményt, és vállalkozást pusztítsanak el.

„Ez az, amit az ukrán nép elleni elkövetett népirtásnak minősítenek, és ami miatt a megszállókat egyértelműen bíróság elé fogják állítani.” – mondta Zelenszkij, aki szerint Ukrajna havi költségvetés hiánya már 5 milliárd dollárra rúg. „Ahhoz, hogy kibírjuk ezt a szabadságharcot, gyors, illetve elegendő pénzügyi támogatásra van szükségünk.”

Szerinte Ukrajna védelme Európa védelmét is jelenti, emiatt nem szabad hagyni, hogy Oroszország nyerje a háborút. „Emiatt kell mindannyiunknak közösen dolgoznunk azért, hogy Oroszország ne járjon sikerrel az államunk ellen indított agressziójában:”