Titokban találkozhatott a CIA vezetőjével az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok és az Európai Unió Keleti Partnerségét alkotó országok állam-, illetve kormányfõinek találkozója után az Európai Tanács brüsszeli épületében 2021. december 15-én. MTI/EPA/Pool/REUTERS/Johanna Geron
not image

Nagy Noel

2022. január 19. - 10:43

William Burns, a CIA vezetője legfrissebb sajtóértesülések szerint a múlt hét folyamán találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel és az ukrán titkosszolgálat képviselőivel.

A CNN alapján az orosz sajtó arról számolt be, hogy Burns már egy régóta eltervezett találkozón vett részt az ukrán kollegákkal, így nem egy, a feszültség miatti soron kívüli találkozóra került sor. A találkozóval egy időben pedig több amerikai szenátor is Kijevbe utazott, ahol az orosz-ukrán konfliktus volt a fő téma.

Az amerikai televízió tudomása szerint Burns elsősorban a potenciális orosz inváziót tárgyalta meg Zelenszkijvel és a titkosszolgálati tisztviselőkkel, valamint gyors kockázatelemzést és helyzetfelmérést tartottak a lehetőségek terén.

Az elmúlt hónapok során egyre nagyobb aggodalom övezi az ukrán határt, ugyanis jelentős számba sorakoztak fel a környéken orosz katonák, velük együtt pedig fejlett fegyverek, harci járművek és védelmi rendszerek.

Egyre többen gyakorlatilag tényként kezelik az inváziót, már csak az lehet a kérdés, hogy ezt mikor indítják meg. Oroszország akár teljesen körbe is veheti Kijevet azzal, hogy Fehéroroszországból és Moldovából (azon belül Transznyisztriából) is indítanak támadást.

A múlt héten folyamán a nyugati hatalmak megpróbálták csökkenteni a feszültséget, ugyanis a NATO, az USA és az EBESZ is találkozott az orosz delegáció képviselőivel, a tárgyalások azonban eredménytelennek bizonyultak.