Videó: Zavargások a kötelező Covid-oltás miatt

Fotó: MTI/AAP/James Ross
Külföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Heves tiltakozást robbantott ki a kötelező Covid-19 elleni védőoltás az ausztrál építőmunkások körében, miután a szakszervezet bejelentette, hogy csak a védettek dolgozhatnak az építkezéseken.

Az építőmunkások ruháját viselő tüntetők a melbourne-i Építőipari, Erdészeti, Tengerészeti, Bányászati és Energiaunió (CFMEU) központjához vonultak, betörték az ablakokat és lövedékeket dobáltak az épületbe. A szakszervezet tisztviselői megpróbálták elbarikádozni az ajtókat, és tűzoltó készülékkel permetezték a tüntetőket. 

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A melbourne-i rohamrendőrök végül megjelentek a helyszínen, és felléptek a tüntetők ellen – írja az RT

„A szakszervezet továbbra is védeni fogja a tagjainak a jogait a biztonságos munkavégzéshez, és nem fogjunk megijedni attól, hogy elvégezzük a munkánkat. Ezek nem olyan emberek cselekedetei, akik törődnek a munkatársaikkal és az építőiparral, hanem szélsőségesek vagy szélsőségesek által manipulált emberek cselekedetei“

– jelentette ki Dave Noonan, a CFMEU építési titkára. 

Az Ausztrál Szakszervezeti Tanács (ACTU) szintén jobboldali szélsőségeseket és oltásellenes aktivistákat hibáztatott az erőszakos tiltakozásért, mindannyiukat veszélyesnek nevezte, és felszólított a munkásokat, hogy mielőbb oltassák be magukat. 

„Az ausztrál szakszervezeteket soha nem fogja megijeszteni az olyan szélsőségesek erőszakos cselekedetei vagy fenyegetései, akik nem hajlandók a közösség javát előtérbe helyezni“  

– folytatta az ACTU.

Avi Yemini jobboldali izraeli-ausztrál újságíró azonban elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint a tömeg szakszervezeten kívüli agitátorokból állt, miután beszámolt a helyszíni zavargásokról.

Ausztrália a legszigorúbb és a leghosszabb lezárást élhette át a világon a koronavírus járvány miatt az elmúlt években, ezek a korlátozások többször heves tiltakozást váltottak ki.