Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Az USA nagyon-nagyon szorosan figyeli az ukrán atomerőmű helyzetét

Fotó: A Maxar Technologies műholdfevétele a Zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 19-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. MTI/EPA/Maxar Technologies
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 19. - 21:21

Az oroszok nem nézik jó szemmel, hogy az amerikai kormány egyre inkább beleavatkozik az ukrajnai háborúba, most épp a zaporizzsjai atomerőmű körüli helyzetet figyelik.

Több mint aggasztó, ami az ukrajnai atomerőmű környékén történik, amit egy ideje az oroszok tartanak kontroll alatt. Állításuk szerint Ukrajna több támadást is indított az erőmű ellen, amivel atomkatasztrófát okozhatnak.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: így táncol Rubint Réka (videó)

Az ukránok mindezt tagadják, addig az oroszok azt mondják, hogy saját magukat nem fogják lőni, hiszen ott vannak az erőmű területén. Az USA eddig arról beszélt, nem tudja elképzelni, hogy az ukrán erők ilyen veszélyes manőverre szánják el magukat, mivel azzal Európa egy részét is veszélybe sodornál.

Márpedig Vlagyimir Putyin orosz elnök Franciaország első emberének egy telefonbeszélgetés ideje alatt azt mondta, Ukrajna támadja az erőművet, ami katasztrófához vezethet. Oroszország várja a nemzetközi ellenőröket, de arra számítanak, hogy az ukránok ismét lőni fognak, hogy a szakemberek ne juthassanak be a területre, mert akkor kiderülhet, hogy kik a felelősek.

A CNN azt írja, hogy az amerikai kormány nagyon-nagyon szorosan figyeli az eseményeket, az atomerőmű helyzetét. Sőt, azon a véleményen vannak az amerikai védelmi tisztviselők, hogy Oroszország teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a létesítmény biztonságát, és az, amit a területen csinálnak, hogy az a felelőtlenség csúcsa.

Egy tisztviselő hozzátette, nagyon aggódnak a helyzet miatt, mivel katonai műveletek vannak a terület közelében. Az USA azt akarja, hogy Oroszország rendkívül óvatosan járjon el, és ne hajtsanak végre olyan akciókat, amik potenciális sugárszennyezéshez vezetnének.