Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Az oroszok azt mondják, az ukránok megint a zaporizzsjai atomerőművet támadták

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Takács Petra

2022. augusztus 11. - 16:50

Ha hinni lehet az oroszok jelentésének, akkor az ukránok szándékosan lövik az atomerművet.

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar városát és a zaporizzsjai atomerőművet – közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatása főtanácsának tagja.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: így táncol Rubint Réka (videó)

Rogov a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának a zaporizzsjai erőmű elleni csapások ügyében megtartandó ülésének előestéjén az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni a nukleáris létesítményre és Enerhodarra. A tisztségviselő szerint az orosz légvédelem minden támadást elhárított és az ukrán tüzérséget ellencsapásokkal visszaszorították.

Rogov a Rosszija 24 hírtelevízióban kijelentette, hogy a támadás fő célpontja az atomerőmű hűtőrendszere volt. A TASZSZ orosz hírügynökség összesítése szerint augusztusban ez volt immár a hatodik ukrán támadás az atomerőmű ellen.

Csütörtökre virradóra ukrán belövés érte a donyecki sörgyár hűtőrendszerét, aminek következtében nagy mennyiségű ammónia került a levegőbe. A támadás következtében egy ember életét vesztette, négyen pedig megsebesültek. Az ammóniaszivárgást sikerült elállítani.

A szakadár területek több településéről jelentettek ukrán tüzérségi csapásokat a helyi hatóságok. Eduard Baszurin, a donyecki “népi milícia” parancsnokhelyettese a Pervij Kanal televízióban bejelentette, hogy eddig 38 polgári személy – köztük két gyerek – szenvedett sérüléseket a szakadár “Donyecki Népköztársaság” területén az ukrán tüzérség által tömegesen szétszórt Lepesztok taposóaknáktól.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve az állította, hogy az ukrán fegyveres erők 14. és 66. gépesített dandárja személyi állományának több mint fele megsemmisült Artemivszk és Avdiivka környékén az orosz támadások következtében, ami tömeges méretekben váltott ki dezertálást és az állások önkényes elhagyását. Andrej Marocsko, a luhanszki “népi milícia” alezredese a Pervij Kanal televízióban bejelentette, hogy a szakadár és az orosz erők megvetették a lábukat Artemivszkben, Szoledarban pedig megközelítették a település központját.

Konasenkov szerint az orosz operatív légierő gépei, valamint rakéta- és tüzérségi erők húsz vezetésipontra, nyolc lőszerraktárra és 264 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve két légvédelmi rakétarendszert is. A Donyeck környéki ütegelhárító művelet keretében három ukrán Grad-, két Akacija- és három D-30-as szakaszt számoltak fel. Az orosz légierő egy ukrán Mi-24-es helikoptert, a légvédelem pedig hét drónt és négy rakétasorozatvető-lövedéket lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 146 helikoptert, 1727 drónt, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4287 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 797 rakétasorozatvetőt, 3290 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4820 speciális katonai járművet veszítettek.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.