Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,359 $

Oroszország tulajdonába kerülhet Európa legnagyobb atomerőműve

Fotó: Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép gépfegyveres katonákról a zaporizzsjai atomerõmû bejárata elõtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Czinder Tímea

2022. június 22. - 20:22

A létesítmény jelenleg is orosz ellenőrzés alatt áll, az illetékesek pedig arra számítanak, lassan, de biztosan Moszkva tulajdonába kerül majd.

Európa legnagyobb, mintegy 6 000 MW teljesítményű atomerőművét 2022 márciusában foglalták el az orosz csapatok, a Zaporizzsjai régió felszabadított területeinek hatóságai pedig arra számítanak, hogy az energodari létesítmény előbb-utóbb ténylegesen Oroszországhoz fog tartozni.

Soron kívül F1 2022: összefoglaló videó a Szingapúri Nagydíj időmérő edzéséről

„A nukleáris erőművet orosz irányítás alá helyezik, de a folyamat a lehető leglassabban fog zajlani, hogy ne kockáztassunk semmiféle provokációt (Volodimir Zelenszkij ukrán elnök) befolyásos ügynökei részéről az ukrán Energoatomnál vagy az Ukrengónál. (…) A folyamat logikája és visszafordíthatatlansága azt diktálja számunkra, hogy a Zaporizzsjai erőmű előbb-utóbb Oroszország tulajdonába kerül”

– nyilatkozta Vlagyimir Rogov, a régió polgári-katonai adminisztrációjának tagja.

A létesítményt jelenleg is orosz csapatok őrzik, és a Moszkva oldalára átlépett ukrán nemzetőr is ott folytatta szolgálatát. Rogov hangsúlyozta, az Orosz Föderáció elkötelezett a Nemzeti Atomenergia Ügynökséggel való együttműködés mellett, ezért minden lépést egyeztetnek a szervezettel – olvasható a TASS cikkében.

A Zaporizzsjai erőmű Ukrajna negyedét látja el energiával, Marat Khusnullin orosz miniszterelnök-helyettes azonban kijelentette, mindez továbbra is folytatódhat, ha a volt szovjet nemzet kész fizetni az áramért. A NAÜ főigazgatója korábban elmondta, hogy az ügynökség dolgozik azon, hogy szakértőket küldjön a helyszínre.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.