Dollár
431,14 Ft
Euró
422,90 Ft
Font
481,91 Ft
Bitcoin
19,675 $

Már készül a terv a zaporizzsjai atomerőmű biztonságba helyezésére

Fotó: Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatója (k) távozik egy kijevi szállodából 2022. augusztus 31-én. Grossi a NAÜ-nek azt a küldöttségét vezeti, amely az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőművet készül felkeresni. MTI/EPA/Roman Pilipej

Szabó Kata

2022. szeptember 13. - 12:42

Az Oroszország és Ukrajna közötti bombázások következtében egyre nagyobbak a sugárbiztonsági aggályok, ezért egy demilitarizált övezet felállítását javasolják az atomerőmű területének környékén.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főtitkára, Rafael Grossi szeptember 12-én a NAÜ igazgatótanácsának ülésén elmondta: “A zaporizzsjai atomerőmű biztonságos működését zavaró bombázások leállítása érdekében sürgősen létre kell hozni egy biztonsági zónát.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

“A biztonsági zónák elengedhetetlenek az erőművek és a külső áramellátó létesítmények ismételt támadásainak megakadályozásához, amelyek többek között az atomerőművek hűtőberendezéseinek üzemeltetéséhez is kulcsfontosságúak”, mondta, majd megerősítette, hogy a biztonsági zóna létrehozásával kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak.

“Jeleztük, hogy mind Oroszország, mind pedig Ukrajna érdekelt a biztonságos övezet létrehozásáról szóló tárgyalásokban”, tette még hozzá.

Miután a zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb atomerőművét március elején Oroszország elfoglalta, egyre nagyobb az aggodalom a lövések okozta nukleáris katasztrófa miatt. A NAÜ emiatt ellenőrző csapatot küldött a helyszínre, hogy vizsgálják meg a helyzetet, ami után a támadások leállítását, valamint a környező terület demilitarizált övezetként való kijelölését kérték az érintett felektől.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.