Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Zaporizzsjai hatóság: Ukrajna mindent megtesz, hogy megzavarja a NAÜ szakértőinek érkezését

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerõmû egyik tárolójáról a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fûtõcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erõk egymást vádolják a zaporizzsjai atomerõmû lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Czinder Tímea

2022. augusztus 29. - 10:24

A Rafael Grossi vezette misszió már összeállt, a jelentések szerint ezen a héten érkezik meg az erőműbe.

Vlagyimir Rogov, a régió főtanácsának tagja arról nyilatkozott, hogy a zaporizzsjai régió hatóságai alig várják, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői megérkezzenek az atomerőműve, Kijev azonban mindent megtesz, hogy ez ne történjen meg.

„Rafael Grossi, a NAÜ vezetője bejelentette, hogy megkezdődik az ügynökség küldetése a Zaporizzsjai atomerőműben, amelyet személyesen fog vezetni. A szakértők a héten érkeznek meg az erőműbe. Már alig várjuk!”

– írta Telegram csatornáján.

Hozzátette, a „nukleáris terroristák bandája” mindent megtesz, hogy megzavarja ezt a küldetést, az ő feladatuk pedig az, hogy biztosítsák a látogatás biztonságát, valamint a szakértők hozzáférését a Zaporizzsjai atomerőműhöz.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója hétfőn közölte, hogy megalakult az ügynökség missziója, amely ezen a héten érkezik meg a nukleáris létesítményhez – olvasható a TASS cikkében.

Energodar, amely Európa legnagyobb atomerőművének ad otthont, az ukrán tüzérség célpontjává vált a közelmúltban; drónokat, nehéztüzérséget és több rakétavetőt is használtak az erőmű területén.

Az esetek nagy részében a támadásokat a légvédelmi rendszerekkel sikerül visszaverni, de a lövedékek már elérték az infrastruktúrát és a nukleárishulladék-tároló területét is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.