Dollár
395,98 Ft
Euró
403,24 Ft
Font
477,71 Ft
Bitcoin
23,520 $

Moszkva tájékoztatta az ENSZ-t, ukrán támadás érte a Zaporizzsjai atomerőművet

Fotó: Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép egy gépfegyveres katonáról a zaporizzsjai atomerõmû bejárata elõtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Czinder Tímea

2022. augusztus 6. - 11:15

A lövedékek tüzet okoztak, ezt azonban szerencsére gyorsan eloltották.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője pénteken arról számolt be Twitteren, hogy Oroszország tájékoztatta Antonia Guterrest, az ENSZ főtitkárát egy a Zaporizsjai atomerőmű ellen irányuló ukrán támadásról.

„Részletes tájékoztatást küldtünk erről a vakmerő provokációról az ENSZ-főtitkárnak. Itt az ideje, hogy az ENSZ nevén nevezze a gyereket”

– kommentálta a diplomata.

Moszkva szerint augusztus 5-én az ukránok kétszer is támadást intéztek az atomerőmű ellen; a terület katonai-polgári adminisztrációja nem számolt be áldozatokról, de a lövések tüzet okoztak az atomerőmű közelében.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán fegyveres erők 20 darab 152 milliméteres lövedéket lőttek ki a létesítményre, valamint a közelében fekvő Energodar városra – olvasható a TASS cikkében.

A lövések gázgyulladást okoztak a Zaporizzsjai erőmű hidrogénállomásánál, a tüzet azonban gyorsan eloltották. Ezenkívül egy blokk kapacitását kellett csökkenteni, Energodarban pedig részlegesen lekapcsolták az áram- és vízellátást.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.