Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,138 $

Zaharova: harmadik fél nem szerezheti meg a zaporizssjai erőmű feletti ellenőrzést

Fotó: A Maxar Technologies műholdfevétele a Zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 19-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. MTI/EPA/Maxar Technologies
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A tisztviselő szerint valószínűsíthető, hogy csak ők képesek biztosítani annak „fizikai és nukleáris biztonságát”.

Úgy tűnik, hogy az orosz külügyminisztérium lesújtó csapást mért a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) javaslataira, miszerint demilitarizált övezetet kellene létrehozni a zaporizzsjai atomerőmű körül, amely március óta orosz megszállás alatt van.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Ugyanis Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő kijelentette, hogy az üzem orosz területen található, és teljes mértékben Oroszország ellenőrzése alatt áll, emellett valószínűnek tartják, hogy csak ők képesek biztosítani annak „fizikai és nukleáris biztonságát”.

„Szó sem lehet róla, hogy a zaporizssjai üzem feletti ellenőrzést átadjuk egy harmadik félnek”

– hangsúlyozta.

Ez akkor hangzott el, amikor a tisztviselőt az erőmű helyzetéről kérdezte az egyik orosz hírügynökség, ám a NAÜ-től még nem érkezett semmilyen reakció vagy hivatalos válasz erre vonatkozóan – közölte a CNN.

Azonban a főigazgató, Rafael Grossi a múlt héten azt mondta, bíznak benne, hogy az év végéig sikerül megállapodásra jutni Oroszországgal és Ukrajnával az atomerőmű védelmét illetően, amely hosszú ideje jelentős kockázatnak van kitéve a folyamatos támadások miatt.