Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

A szakemberek ismét maszkhasználatra buzdítanának

Fotó: Kotriné Bácsi Szimonetta asszisztens beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. június 7-án. MTI/Rosta Tibor
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 5. - 17:37

Véleményük szerint ismét szükség lenne a részleges maszkviselés bevezetésére. 

Zacher Gábor orvos-toxikológus és Falus András immunológus is arról nyilatkozott, hogy még a nyáron újra hordani kellene a maszkot az emelkedő esetszámok ­miatt – írja a Magyar Nemzet

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

Zacher arról is beszélt, hogy a  lehető leghamarabb be kellene indítani az újabb oltási kampányt is, és a Hír TV-nek nyilatkozva kifejtette, hogy nagyon sokan még mindig szkeptikusak a koronavírus-oltásokkal szemben, miközben az elmaradottabb országokban még mindig alacsony az átoltottság.

Hozzátette, hogy ez ahhoz vezethet, hogy újabb és újabb variánsok alakulnak. ki, amely aztán továbbterjednek más kontinensekre is, ahogy az omikron esetében is történt. 

Hangsúlyozta, hogy az utolsó megkapott oltás után fél-háromnegyed évvel jelentősen csökken az ellenanyag szintje. Ha pedig valaki például csak két oltást kapott, és azokat is már egy éve, annak nem sok védettsége maradt mostanra. 

Kiemelte az egyre rosszabb koronavírus-adatokat is, szerint ezért is fontos kérdés az oltás. 

Emellett a korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS–CoV–2 örökítőanyag-koncentrációja. Emelkedő koronavírus-koncentrációt mértek a nagyvárosok közül Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben.