Zacher Gábor szerint itt az ideje, hogy mindenki láthassa a kórházi állapotokat

Debrecen, 2013. november 29. Zacher Gábor toxikológus, a Péterfy Sándor utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztály osztályvezető főorvosa Debrecenben 2013. november 29-én. Ezen a napon a designer drogokról tartott előadást Zacher Gábor a Debreceni Ítélőtáblán, A kábítószerek elleni küzdelem címmel tartott regionális szakmai konferencián. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
not image

Borbély Fanni

2021.április.10 - 18:06

Zacher Gábor toxikológus úgy véli, itt az ideje, hogy mindenki láthassa az egészségügyi dogozók mindennapos megfeszített munkáját a koronavírus-járvány alatt.

“Meg kell mondani a betegnek, hogy mi van, nem lehet félrebeszélni az állapotáról, amikor lélegeztetőre kötik” – fogalmazott a toxikológus, aki szerint elengedhetetlenül fontos a releváns tájékoztatás különösen az emberéleteket követelő koronavírus-járvány idején.

A Magyarországon kórházi kezelésre szoruló betegek száma csökkent ugyan, jelenleg ugyanis 10 921 beteget látnak el a kórházakban, közülük pedig 1344 fő szorul lélegeztetőgépre. Zacher elmondta, ő maga már nem számolja, hogy hány beteget kellett tájékoztatnia a lélegeztetés tényéről, azt azonban jelezte, meglátása szerint a tényszerűség a legcélratörőbb megoldás egy ilyen helyzetben.

A toxikológus egy egyszerű számolással állapítja meg a betegek állapotát, a páciensnek ugyanis el kell számolnia egytől háromig, így a szakember is látja, hogy a beteg tudatállapota mikor szűkül be a fájdalomcsillapítóktól és az altatóktól. Zacher említést tett arról is, hogy a betegek a legtöbb esetben azt kérdezik tőle, hogy “ugye túlélik, nem fognak-e meghalni”, melyre nyilvánvalóan nem lehet egyértelmű választ adni, a szakember szerint gyakran ezek a páciensek utolsó mondatai, de volt már példa az ellenkezőjére is.

A hatvani kórház főorvosa jelezte, több másik intézményből is hallott már a Bergamo-szindrómáról, mely tulajdonképpen egy döntéshelyzetbe hozza az orvosokat azon esetekben, mikor nincs szabad lélegeztetőgép, és döntetniük kell arról, hogy kit mentsenek meg – írja az Index.

A szakember említést tett arról is, hogy a Magyar Orvosi Kamara kiadott egy szabályzatot, mely magában foglalja, hogy azokat kell megmenteniük, akiknek nagyobb esélyük van a túlélésre. Zacher kiemelte, ez nem jelent egyet azzal, hogy aki korábban érkezett, hamarabb sorra kerül, sőt korhoz sincs kötve, hiszen lehetséges, hogy egy fiatal súlyosabb tünetekkel küzd, mint egy idős személy.

A koronavírus hazai áldozatainak átlagéletkora folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, a pénteken elhunytak közül például 32 fő volt 50 és 60 év közötti, közülük hat fő pedig egyáltalán nem rendelkezett krónikus betegséggel. Zacher kifogásolta, hogy még mindig nem engedik be az újságírókat a koronavírus-osztályokra, és nagyon hosszú ideje nem hallottunk interjút orvosokkal és nővérekkel.

A média kitiltása az egészségügyi intézményekből rendkívül komoly következményekkel járhat: ha a lakosság nincs megfelelően tájékoztatva a járványról, a valós esetszámokról, valamint az általános kórházi helyzetről, abban az esetben a lakosság elbagatellizálhatja a járvány súlyosságát, mely a járványügyi intézkedések figyelmen kívül hagyásához vezet, ez pedig egyértelműen tökéletesen szembe megy minden eddigi, a járvány megfékezésére tett erőfeszítésünknek.