Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Zacher Gábor: Kicsi az esélye, hogy 2-3 oltás után kórházba kerülünk

Fotó: Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. november 12. - 10:55

Zacher Gábor és Dobson Szabolcs a harmadik oltások beadásának stratégiájáról, a gyermekek oltásáról és arról is beszélgetett, hogy kié a felelősség, ha a vakcina egyértelműen elváltozást okoz.

Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa Dobson Szabolcs szakgyógyszerészt látta vendégül Koviduma című műsorában. Zacher elmondta, hogy valóban be lehet kerülni a kórházba akár két vagy három koronavírus elleni védőoltás felvétele után is, ennek azonban nagyon alacsony a valószínűsége.

A saját klinikai tapasztalataink alapján általában két-nyolc oltatlanra jut egy oltott beteg az intenzív osztályokon” – jelentette ki a toxikológus.

Az Index beszámolója szerint Dobson Szabolcs elmondta: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a harmadik oltások beadásával kapcsolatban melyik a jobb stratégia: a heterológ oltási rend, vagyis az eltérő harmadik oltóanyag, vagy a homológ, vagyis az azonos harmadik oltóanyag.

Hozzátette: a homológ és a heterológ oltási stratégiára is jellemzőek a jó eredmények, de azt az adatok hiánya miatt egyelőre nem lehet eldönteni, hogy az egyes oltóanyagok hogyan teljesítenek harmadik oltásként.

Arról, hogy ha egyértelműen valamilyen elváltozást okozott a vakcina, ki tartozik felelősséggel, a szakgyógyszerész elmondta: ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezi az oltóanyag alkalmazását, akkor az uniós jog alapján a gyártóé a felelősség. A keleti vakcináknak nem az unió adott engedélyt, Magyarországon közegészségügyi veszélyhelyzeti jóváhagyás alapján kerültek forgalomba, ebben az esetben pedig az államnak kell felelősséget vállalnia. 

Nemrég felmerült a kérdés hazánkban, hogy a Szputnyikkal oltottak kaphatnak-e Janssen-vakcinát. A gyógyszerész szerint elterjedt az a vélekedés, hogy vektorvakcina esetén másfajta oltást érdemes beadni harmadikként (és egyébként ez szerepelt a kormányzati koronavírus tájékoztató oldalon), ezzel szemben azonban első Janssen-oltás után Németországban és Ausztriában is ugyanezt a vakcinát ajánlják másodikként az idősebbeknél. Oroszországban harmadik oltásként is beadják a Szputnyikot az első kettő után, és a tapasztalatok alapján, úgy tűnik, hogy működik. 

Dobson szerint a gyerekek oltása nem filozófiai, hanem járványügyi kérdés: igaz, hogy náluk általában enyhébben a koronavírus okozta megbetegedés tünetei, a járvány terjedésének magakadályozásában azonban az ő beoltottságuk is szerepet játszhat.