Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Z: tankokat jelöltek vele, ma a Kreml és Putyin támogatásának a szimbóluma Oroszországban

Szerző: Fazekas Kiara Barbara

Napokig találgatták, hogy mi lehet a „Z“ jelölés az orosz tankokon, a latin ábécé betűje most a Vlagyimir Putyin és az Ukrajna elleni „különleges hadművelet“ jelképe lett. 

not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. március. 7 - 19:17

Naponta számol be a média azokról a tüntetésekről, amelyek Oroszországban zajlanak országszerte az Ukrajna elleni támadás miatt, azonban van egy másik oldal is, ugyanis a vezetésnek még mindig nagy a támogatottsága. 

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

A Krím Oroszországhoz csatolását 2014-ben üdvrivalgással fogadta az ország, azonban jelenleg sokkal megosztottabbak az oroszok, legalábbis úgy tűnik, hiszen több tüntetést is tartottak, nagyjából ezres létszámmal, amely viszont csekélynek számít, hiszen az ország összlakossága majdnem 145 millió. 

Az állami felmérések azt mutatják, hogy a megkérdezettek 70 százaléka támogatja a döntést, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába, bár ezek a felmérések erősen manipulálva lehetnek, de még a függetlennek tartott Levada intézet is hasonló eredményeket kapott. 

Az ő kutatásukban a válaszadók mindössze harmada ítéli el az inváziót, ráadásul az elnök bizalmi indexét is mérték, amely 60 százalékról 70-re emelkedett, és mindössze 18 százalék mondta azt, hogy nem bízik Vlagyimir Putyinban. 

Tény, hogy széles körben úgy vélik, hogy az információáramlás korlátozott Oroszországban, ugyanis több nyugati médiumot is kitiltottak, valamint egy új törvényt is elfogadtak ezzel kapcsolatban. 

De az tény, hogy a Levada február közepén, még a „különleges katonai művelet“ előtt megmérte, hogy milyen az ukránokhoz való hozzáállás, és a válaszadók 52 százaléka negatívan nyilatkozott, míg mindössze 35 százalékuk pozitívan. 

A függetlennek tartott intézet oldaláról nem érkezett kutatás amióta megkezdődött az invázió, viszont az állami felmérés szerint a megkérdezettek 73 százaléka támogatja Putyin elnök döntését, miszerint elismerte a donbászi köztársaságok függetlenségét. 

Azonban nem csak a közvéleménykutatásokban mutatkozik meg a támogatás, sőt, az utcán is jelen van, ráadásul egy szimbólumot is magáénak tudhat már, ez pedig nem más, mint az a Z betű, amelyet az orosz hadsereg használt, és amely sokáig nagy fejtörést okozott, hogy vajon mit is jelenthet. 

A Z szimbólum először február 22-én jelent meg a Donyeck régióba bevonuló orosz katonai járműveken, a találgatások pedig azonnal el is indultak, és úgy vélték a kommentelők, hogy az egyes egységek megjelölésére alkalmazhatják. 

Kamil Galejev emberi jogi és konfliktusmegoldási szakértő úgy véli, hogy a Z-t egyesek a „za pobedy“, vagyis „győzelem“ megfelelőjeként azonosíthatják, míg mások a „zapad“, azaz „Nyugat“ kifejezést láthatják benne, és a nyugati irányba tartó gyalogság megjelölésére szolgál. 

Egyesek úgy vélik, hogy mindössze azért kapták ezt a jelölést, hogy meg tudják különböztetni magukat a nagyon hasonló ukrán járművektől, mások úgy vélik, hogy a gyorsreagálású, azonnal bevetésre kész egységek rendelkeznek vele. 

Az ilyen katonai jelölések nem újkeletű dolgok, a második világháborúban a normandiai partraszállás során a szövetségesek járműveit egy fehér csillaggal, az úgynevezett Szövetséges Csillaggal jelölték, ahogy a repülőgépeket is később. 

Ennek oka, hogy 1943-ban, a szövetségesek szicíliai inváziója során az amerikai szárazföldi erők több mint 20 csapatszállító repülőgépet lőttek le, amelyeket összetévesztettek német repülőgépekkel, és közel 100 ember életét vesztette, és gyorsan kellett költséghatékony megoldást találni a megkülönböztetésre. 

Hasonlóképpen, az 1991-es Öböl-háború során, amikor a nemzetközi koalíció felszabadította Kuvaitot a megszálló iraki erők alól, a szövetségesek járműveit fekete, fordított V alakú szimbólummal díszítették, ami az amerikai hadsereg szerint „a testvérgyilkosság“, vagyis a baráti tűz kockázatának csökkentését szolgálta.

Oroszország szintén régóta használta az „inváziós csíkokat“ a harckocsikon, a második világháború végi időszak tankjainak tetejére festett nagy fehér keresztet, amely a baráti repülőgépek azonosítójaként szolgált. Tavaly aggályok merültek fel egy Ukrajna elleni orosz támadással kapcsolatban, amikor orosz tankokat láttak a határ közelében frissen festett fehér csíkokkal, az oroszok, úgy tűnik, a Szövetségesekkel szemben, beérték betűkkel. 

A fenti Twitter-felhasználó megbízható forrásra hivatkozva azt állítja, hogy az egyes betűk az alábbi jelentésekkel bírnak:

Z – Oroszországból származó járművek
Z dobozban – A Krím-félszigetről
O – Fehéroroszországból
V –Tengerészgyalogosok (és esetleg légideszantosok)
X – Csecsenek
A – SOF

Az viszont érdekesség, hogy a Z betű nem szerepel a cirill ábécében, ennek ellenére döntöttek emellett, és az orosz háborús narratíva egyik jelképe lett, sőt a jobboldali csoportok is átvették, Oroszországban többfelé az autókat, a házakat ezzel díszítik, Z betűs pólókat hordanak a támogatás kifejezésére. Március 4-én Belgrádban oroszbarát jobboldali szerb tüntetők tömege „Z“ betűvel díszített táblákat lengetett.

Vasárnap egy orosz tornász, Ivan Kuliak Z-vel díszített ruhában jelent meg, amikor érmet vett ár a dohai tornász-világbajnokságon, ahol harmadik helyen végezz, az első helyet az ukrán Illia Kovtun szerezte meg. A Nemzetközi Torna Szövetség felszólította a Torna Etikai Alapítványt, hogy vizsgálja ki Kuliak tettét, valószínűleg hosszú eltiltás vár a sportolóra.

Ahogy egyre jobban elhúzódik a háború, és az áldozatokról szóló hírek eljutnak az Orosz Föderáció területére is, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy még mindig mennyi támogatója van Vlagyimir Putyin elnöknek, akik egyre hangosabbak lesznek, miközben kifejezik a hűségüket vezetőjükhöz. 

A hétvégén a közép-tatárföldi Kazan városában Vlagyimir Vavilov, a beteg gyermekek számára hospice-t működtető rákellenes jótékonysági szervezet elnöke megszervezte, hogy a gyermekek és anyáik egy hatalmas „Z“ betűt formázva sorakozzanak fel a hóban. A mutatványt egy drón segítségével lefotózta, és a hospice honlapjára feltette.

Vavilov elmondta, hogy egyik kezükben az LPR, a DPR, Oroszország és Tatárföld zászlóival ellátott lapokat tartottak, míg a másikat ökölbe szorították. Az LPR és a DPR a Luhanszki Népköztársaságot és a Donyecki Népköztársaságot jelenti, amelyeket Putyin független államként ismert el.

A szimbólumot eleinte csak néhány ember használta a személyes véleményének kifejezésére, azonban mostanra úgy tűnik, hogy általánossá vált a támogatás és az elnökhöz való hűség kifejezésére. 

Tegnap több száz Z-vel jelölt autó részvételével tartottak felvonulást, akik dudáltak, zászlókat lengettek több orosz nagyvárosban, és egy másik videó is felbukkant, amelyen több száz orosz skandálja, hogy „Oroszországért, az elnökért! Oroszországért, Putyinért“, miközben mindannyian fekete, Z-s pulóvert viselnek.