Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

A YouTube-ot nem igazán érdekli, ha nem szeretnénk valamit többször látni

Twenty20

Bense Róbert

2022. szeptember 24. - 22:31

A Mozilla tanulmánya különleges dologra mutatott rá.

A Mozilla több mint 20 000 YouTube-felhasználó videóajánlási adatait felhasználva állapította meg, hogy az olyan gombok, mint a “nem érdekel”, “nem tetszik”, “ne ajánlja a csatornát” és “távolítsa el a nézési előzményekből” nagyrészt hatástalanok a hasonló tartalmak ajánlásának megakadályozására.

A jelentés szerint ezek a gombok a legjobb esetben is az ajánlások mintegy felét „átengedik”, hiába nyilatkozta korábban róla azt a felhasználó, hogy az nem érdekli. A Mozilla a saját bővítményével leplezte le a rendszer működését.

A RegretsReporter a résztvevők által megtekintett YouTube-videókra egy “ajánlások leállítása” gombot helyezett. Erre kattintva a videómegosztó a különböző elutasításokra kapott visszajelzést – írta meg a The Verge.

Mind közül a „nem tetszik” és a „nem érdekel” volt a leggyengébb, a nem kívánt ajánlások alig 11-12%-át akadályozták meg. A „ne ajánld a csatornát”, illetve az előzményekből való eltávolítás az ajánlások 43% illetve 29%-át szűrte ki.

Elena Hernandez, a YouTube szóvivője szerint ez szándékos, mivel a platform nem próbál meg minden, az adott témához kapcsolódó tartalmat blokkolni. Hernandez azonban kritizálta a jelentést, mondván, hogy az nem veszi figyelembe a videómegosztó ajánlórendszerét.