Clouds
21 Budapest
Dollár
345,13 Ft
Euró
371,01 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,899 $

X-Menné akart válni, higanyt fecskendezett magába – spoiler alert: nem lett X-Men

TÉMÁK:
#tinédzser
Fotó: Flickr
Epic
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az eset még 2014-ben történt, amikor egy 15 éves gyerek higanyt fecskendezett magába, hogy az egyik X-Men filmben megtetszett karakteréhez hasonló szuperképességeket fejlesszen ki magának. Nem meglepő módon a kísérlet miatt nem Xavier tehetséges fiataloknak alapított iskolájában, hanem a kórházban kötött ki.

A fiú egy felsőfokú traumatológiai központba érkezett, több nagy fekéllyel az alkarján, amelyek több mint két hónapja nem múltak el. Az elváltozásokon kívül egészségesnek tűnt, és más említésre méltó problémája nem volt.

Mivel nem volt nyilvánvaló oka (lássuk be, az embernek nem ugrik be azonnal, hogy „á, valószínűleg csak emberfeletti erőt akart kifejleszteni”), a csapat arra gyanakodott, hogy a betegséget kábítószerrel való visszaélés okozhatta. Átkerült egy pszichiátriai csapathoz, akik ki tudták szedni belőle a teljes történetet.

A fiú nemrég megnézte az X-Men Kezdetek: Farkas című filmet. A szerzők szerint megtetszett neki a film egyik „Merkúr” nevű szereplője, ezért döntött úgy, hogy egy törött hőmérőből és vérnyomásmérőből vett higannyal injekciózza be magát. Bár az orvosok orvosi tudásukkal biztosan telitalálatnak bizonyulnak, X-Men-ismereteiket azonban meg kell kérdőjeleznünk, hiszen a filmet „X-Man Wolverine”-nek nevezték el, Merkúr karaktere pedig nem szerepel az X-Men-filmek egyik franchise-ban sem.

Megkockáztatjuk a feltételezést, hogy a fiú a képregényekben szereplő Merkúr karakterré próbált válni – aki higanyszerű vére miatt képes tetszés szerint megolvadni és megszilárdulni –, vagy Rozsomák, akinek csontjait a fiktív fémötvözet, az adamantium borítja.

A vizsgálat során kiderült, hogy a fiú pókokkal is próbálkozott, és hagyta magát megmarni, hogy a Pókemberhez hasonló képességekre tegyen szert, bár nem ezt tartották a legégetőbb kérdésnek, mivel a fiú a karján több helyen is higanyt fecskendezett magába.

A vizsgálatok megerősítették, hogy a vizeletében megemelkedett a higanyszint, bár szerencsére csak a bőre alá fecskendezte a fémet, nem pedig az ereibe, így minimálisra csökkentve a károkat, amelyek egyébként bekövetkezhettek volna, ha a véráramba kerül. A csapat óvatosan felvágta az elváltozásokat, és valóban, „a vágott metszet vérzéses és nekrotikus területeket mutatott, amelyekből fényes higanycseppek szivárogtak ki”.

Az elhalt szövetek és a higany eltávolítása után a fiú elhagyhatta a kórházat, és nem került további higanyfelvétel a szervezetébe. A csoport hangsúlyozta, hogy a fiú kórházi kezelése szokatlan volt, a legtöbb esetben a higany szándékos befecskendezése öngyilkossági kísérlet része. Ebben az esetben azonban úgy vélik, hogy a fiú egyébként mentálisan egészséges volt, de szokatlan döntést hozott annak érdekében, hogy megpróbáljon szuperképességekre szert tenni – írja az IFL Science.