A Wizz Air szerint nem baj, ha fáradtak az alkalmazottak, a szabályozó hatóságnak nem tetszett a megjegyzés

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 11. - 13:13

A légitársaságok szabályozó hatóságai vizsgálatot indítottak, miután a Wizz Air vezérigazgatója azt mondta, hogy a fáradtságot nem engedhetik meg maguknak az alkalmazottak. 

„Nem tudjuk működtetni az üzletet, ha a bázis minden ötödik embere azért jelent beteget, mert fáradt. Mindannyian fáradtak vagyunk, de néha szükség van arra, hogy extra kilométert tegyünk” – jelentette ki Váradi József. 

A megjegyzés nagy port kavart, és eljutott a Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségéhez (EASA) is, akik közölték, hogy vizsgálatot fognak indítani az ügyben, ugyanis a pilóták szakszervezetei aggódnak ezen mondatok miatt. 

„A Wizz Air az EASA folyamatos felügyelete alatt áll, szigorúan betartva (és néha túllépve) az alkalmazandó jogi követelményeket. Az EASA elismeri, hogy a fáradtság komoly biztonsági kockázatot jelenthet, amelyet fel kell ismerni és megfelelően csökkenteni kell. Jelenleg vizsgáljuk a vádakat, hogy megállapítsuk, szükségesek-e további eseti felügyeleti intézkedések, és ha igen, milyenek” – idézi az Index

Egy biztonsági szakértő is arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi káosz, a koronavírus utáni repülőtéri sorban állás és az utolsó pillanatban törölt járatok hozzájárulnak a kimerültséghez. 

A Wizz Air reagált a vádakra, a szóvivőjük szerint Wizz Air és a légiközlekedési ágazat szigorúan szabályozott, és a biztonság a legfontosabb.

„Erős és felelősségteljes személyzetirányítási rendszerünk van, amely megfelel az embereink igényeinek, és lehetővé teszi számunkra, hogy a jelenlegi kihívásokkal teli környezetben a lehető legtöbb ügyfelet szolgáljuk ki” – közölték. 

 Az Egyesült Királyság Polgári Légiközlekedési Hatóságának szóvivője úgy véli, hogy a személyzet fáradtságának kezelése létfontosságú a magas szintű biztonsági előírások fenntartásához, ezért az iparág nagyon komolyan veszi ezt a kérdést.