Bemutatták a Windows 11-et, nagyot szólhat a Microsoft új operációs rendszere

Microsoft
not image

Kulcsár Péter

2021. június 24. - 17:43

Eljött a várva várt pillanat, a redmondi techóriás ugyanis felfedte a következő generációs operációs rendszerét, amellyel forradalmasítani szeretnék a szoftverpiacot.

A Microsoft hivatalos online bemutatója magyar idő szerint délután 5 órakor vette kezdetét, az eseményt a redmondiak élőben sugározták honlapjukon.

Első körben bemutatták a Windows 11 egyik legnagyobb újítását, az úgynevezett Snap layout és Snap groups funkciókat. A Snap layout segítségével előre meghatározott minták alapján rendezhetjük el az ablakokat az asztalon, míg a Snap groups megjegyzi, mit csináltunk, és egyetlen kattintással visszatérhetünk ahhoz az állapothoz, ahonnan esetleg egy hirtelen váltást követően eltávolodtunk.

Bejelentésre került a Vertical tabs nevű funkció, amit a Microsoft Edge webböngészőbe rejtettek, és amellyel egyetlen klikkel megnézhetjük, pontosan hány lapot nyitottunk meg. Az asztal is kapott egy újítást, a Linux operációs rendszerekhez hasonlóan ezentúl Windows 11-en is különböző asztalokat hozhatunk létre, legyen szó éppen gamingről, munkáról vagy mindennapi tevékenységekről.

Fotó: Microsoft

A koronavírus-járvány kapcsán a Microsoft vezető termékvezetője, Panos Panay kiemelte, megértették a kapcsolattartás fontosságát, ezért elhatározták, hogy beépítik a Windows 11-be a Teams applikációt, amivel bármikor kommunikálhatunk videó- vagy szöveges üzenetekben ismerőseinkkel, és ami még ennél is fontosabb, a funkció nem platformfüggő, tehát a Windows-júzereken kívül Androidos és macOS-es, illetve iOS-es felhasználókkal ugyanúgy cseverészhetünk.

Fotó: Microsoft

Az érintőképernyős feature-ök szintén átestek egy komolyabb ráncfelvarráson, ezentúl ha a Surface laptopokat táblagép üzemmódban használjuk, sokkal gördülékenyebben fog működni a rendszer, ezen felül a toll kapott haptikus visszajelzést, így valósághűen érezhetjük a lenyomását.

Widgetek is érkezni fognak a Windows 11-hez, amelyeket személyre szabhatunk, valamint ajánlásokat tesz majd nekünk, ezáltal pár kattintásnyira leszünk azoktól az alkalmazásainktól és weboldalainktól, amiket szívesen látogatunk.

Fotó: Microsoft

Ezután a gaming részleg következett, bejelentették többek között az Auto HDR-t, amivel automatikusan beállítja helyettünk az operációs rendszer a grafikát a játékokban, illetve a Direct Storage API-t, amellyel a game-ek futtatásával egyenesen a videókártyát terhelhetjük, felszabadítva ezzel rengeteg plusz helyet a processzornak. Mint ahogyan azt korábban sejteni lehetett, a Series X konzolokkal is együtt fog működni az új operációs rendszer, a Windows 11-be ugyanis integrálták az Xbox applikáción keresztül a Game Passt és az xCloudot.

Fotó: Microsoft

A bemutató végén Panos Panay elmondta, a fejlesztés első napjaitól kezdve szorosan együttműködtek az AMD, Intel és Qualcomm processzorgyártókkal annak érdekében, hogy rajtkor semmiféleképpen se jelentkezzenk bugok és komolyabb hibák az operációs rendszerben.

A redmondi techóriás termékvezetője hozzátette, ezentúl Android applikációkat is telepíthetünk Microsoft Store-on keresztül PC-re és táblagépre, legyen szó éppen a világ legnépszerűbb alkalmazásáról, a TikTokról vagy más programokról. Arról egyelőre nem kaptunk érdemi információt, mikor jelenhet meg hivatalosan a Windows 11, ám iparági szakértők szerint akár már idén ősszel megtörténhet az operációs rendszer piacra dobása.