Clouds
21 Budapest
Dollár
359,72 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
433,51 Ft
Bitcoin
23,455 $

A WHO szerint szeptemberig kellene elhalasztani a harmadik covid-oltást

MTI/Nemes János
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb javaslata alapján két hónappal ki kellene tolni az emlékeztető vakcinák beadását annak érdekében, hogy elérjék a korábban kitűzött célokat.

A WHO decemberre el szeretné érni, hogy világszerte a lakosság 40 százaléka megkapja a koronavírus elleni vakcinát – olvasható a CNBC tudósításában.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Az Egészségügyi Világszervezet tanácsadója, Bruce Aylward elmondta, az emlékeztető oltásokkal addig kellene várni, amíg el nem érjük, hogy a világon mindenhol az idős emberek, a frontvonalban dolgozó ápolók és orvosok, valamint a krónikus betegek hozzájuthassanak az oltáshoz.

A WHO első körben két hónappal csúsztatná el a második dózisokat, a moratóriumot azonban tovább kitolná, ha az alacsony beoltottsági rátával rendelkező országokban nem emelkedik a vakcinán átesettek száma.

Az Egészségügyi Világszerte azután fejezte ki aggodalmait a vakcinaelosztás igazságtalanságai kapcsán, hogy az izraeli kormány bejelentette, emlékeztető oltást ad az idős lakosoknak.

Mindeközben az Egyesült Államokban is több klinikán megkezdték azoknak a delikvenseknek a harmadik oltását mRNS-vakcinákkal, akik eredetileg Janssen-oltásban részesültek.

A WHO abban reménykedik, hogy 2022 közepére a világ lakosságának 70 százaléka be lesz oltva, ezt a célt viszont nehéz lesz teljesíteniük, hiszen a vakcina-szkepticizmus soha nem látott méreteket öltött, miután kiderült, hogy a védőoltások hatékonysága a valóságban messze nem akkora, mint azt korábban megállapították.