Clouds
21 Budapest
Dollár
365,41 Ft
Euró
391,77 Ft
Font
439,87 Ft
Bitcoin
23,136 $

WHO: február óta közel 90 százalékkal csökkent a covidhoz köthető halálesetek száma

Fotó: Koronavírus-vizsgálathoz ad mintát egy fiú egy utcai tesztállomáson Pekingben 2022. november 3-án. A kínai hatóságok mintegy 600 ezer embert karanténba helyeztek a Honan tartományban fekvő Csengcsouban, mert 359 koronavírusos esetet azonosítottak. MTI/EPA/Vu Hao
Egészség/Életmód
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A múlt héten több mint 2,1 millió covid megbetegedést regisztráltak világszerte, ami 15%-kal kevesebb az azt megelőző heti adatokhoz viszonyítva.

Az Egészségügyi Világszervezt (WHO) jelentése szerint a múlt héten valamivel több mint 9400 covidhoz köthető halálesetet jelentettek, szemben az idén februárban regisztrált 75 ezres heti csúcsértékkel.

Soron kívül A halottak száma 7000, a sérülteké 35000 fölé nőtt a hétfői földrengésben

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató elmondta, miszerint globálisan közel 90 százalékos csökkenés mutatkozott meg a koronavírus által okozott haláleseteket illetően, ha ezt összevetjük a kilenc hónappal ezelőtti adatokkal.

„Hosszú utat tettünk meg, és ez mindenképp optimizmusra ad okot. De továbbra is arra szólítunk fel minden kormányt, közösséget és egyént, hogy maradjanak éberek” – fűzte hozzá egy genfi online sajtótájékoztatón.

Több probléma is felmerül ennek kapcsán

A főigazgató állítása szerint a heti közel 10 ezer haláleset pont tízezerrel több, mint amennyinek lennie kellene egy olyan betegségnél, amely megelőzhető és kezelhető, s ezt bizonyítja az is, hogy a tesztelési és szekvenálási arányok még mindig alacsonyak világszerte.

Emellett az is problémát jelent, hogy a szegény és gazdag országok közötti oltási különbségek túl nagyok, a vírus új változatai pedig továbbra is szaporodnak – derül ki a South China Morning Post beszámolójából.

A WHO megerősítette, hogy múlt héten több mint 2,1 millió covid megbetegedést regisztráltak világszerte, ami 15%-kal kevesebb az azt megelőző heti adatokhoz viszonyítva, s eddig összesen 629 millió megbetegedést és 6,5 millió halálesetet jelentettek a koronavírushoz kapcsolódóan.