Clouds
21 Budapest
Dollár
344,85 Ft
Euró
371,15 Ft
Font
432,17 Ft
Bitcoin
26,799 $

WHO: két év alatt világszerte 15 millió többlethalálozást okozott a koronavírus

Fotó: Unsplash/Taylor Brandon
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett legfrissebb adatok szerint 2021 végéig világszerte csaknem 15 millió többlethalálozást okozott a koronavírus.

A Sky News jelentése szerint a WHO közzétette legfrissebb adatait a koronavírus-járványra vonatkozóan, becsléseik szerint pedig a 2020 elején hivatalosan is bejelentett globális koronavírus-járvány nyomán összesen 336,8 millió életév veszett oda.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

Mindez azt jelenti, hogy átlagosan minden egyes többlethalálozás több mint 22 életév elvesztéséhez vezetett, a legtöbbet az 55-64 évesek veszítették el. A WHO friss, riasztó jelentése az eddigi legvilágosabb bizonyíték arra, hogy a világjárvány globális szinten milyen pusztító örökséget hagyott maga után.

A WHO a globális egészségügyről szóló értékelése emellett világméretű válaszlépéseket sürget a nem fertőző betegségek, például a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség növekvő fenyegetésére, melyek figyelmeztetésük szerint kezeletlenül 2050-re a globális halálozások 86 százalékát okozhatják.

A szervezet rámutatott, hiába fejlődik folyamatosan az orvostudomány, a mai napig számos nem fertőző betegség tizedeli a lakosságot, ezen betegségek pedig mára az összes halálozás közel háromnegyedét teszik ki. Amennyiben pedig ez a negatív tendencia folytatódik, úgy ezek a nem fertőző betegségek az évszázad közepére az átlagosan 90 millió éves halálozás közel 86 százalékát teszik majd ki.

A WHO egészségügyi világstatisztikai jelentése szerint ez azt jelenti, hogy a 90 millió haláleset közül 77 milliót a nem fertőző betegségek fogják okozni, ami 2019-hez képest 90 százalékos (!) növekedést jelent. Annak érdekében, hogy leküzdhessük, a WHO „határozott és kollektív” fellépésre szólít fel, a nem fertőző betegségeket „a jövő generációi számára egyre növekvő egészségügyi fenyegetésként” írták le.