Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

WHO-szakértő: négy teória van a járvány eredetére jelenleg

Védőruhába öltözött alkalmazottak a Jade Boutique szálloda épülete előtt a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 2021. január 28-án. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői a szállodában töltötték kéthetes karanténjukat, amely ezen a napon ért véget. A szakértők megkezdik a vizsgálódást a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanban. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 14. - 17:13

Dr. Peter Ben Embarek, a WHO vuhani kutatócsapatának vezetője négy teóriát vázolt fel, amelyet vizsgálni kellene az új ismeretek tekintetében.

Az elmúlt idők során egyre nagyobb teret nyer magának az elmélet, hogy a SARS-CoV-2 nem zoonotikus ugrás eredményeképpen jutott az emberi szervezetbe, hanem egy laboratóriumi baleset következtében kezdett el terjedni az emberek között.

A WHO kutatócsapata azonban nem nagyon vizsgálta a teóriát, mint Dr. Embarek elárulta azért, mert a kínai tudósok még csak megemlíteni sem akarták ezt, így ez egy hosszas és kemény tárgyalás eredménye lett, hogy egyáltalán valószerűtlennek tudják minősíteni a teóriát.

Dr. Embarek a dán TV2-nek adott interjújában fogalmazott úgy, hogy egyáltalán nem kizárható, hogy a laboratórium egyik munkása volt a zéró páciens és így kezdett el terjedni a vírus az emberek között. A szakértő összesen négy lehetséges teóriát vázolt fel a járvány kitörésére vonatkozóan:

  • Közvetlenül terjedt át a fertőzés denevérről emberre
  • Egy olyan termék által fertőződött meg a zéró páciens, amit megfertőzött egy denevér
  • Egy denevér egy másik állatot fertőzött meg, ami pedig az embert fertőzte meg
  • A vuhani laboratóriumok valamelyikében tört ki a járvány

Dr. Embarek elmondása szerint a laboratóriumi hipotézis nagyon sok elméletet fed le egyszerre, az egyik közülük a korábban említett verzió, hogy egy mintagyűjtő laboratóriumi dolgozó fertőződött meg közvetlenül a terepen.

A szakértő kijelentette, hogy a következő WHO-vizsgálatnak teljesen más jellegű kutatómunkának kell lennie, ezúttal nem tudományos, hanem nyomozati jellegű vizsgálatnak, ahol minden dokumentumot bekérnek a kínai hatóságoktól.

Kína azonban meglehetősen gyanúsan, már-már hisztérikusan utasítja el egyáltalán a puszta feltételezést is, hogy a laboratórium lehet felelős a járványért, ezért nem hajlandók engedélyezni újabb vizsgálatot.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.