Az összeférhetetlenségi szabályok megsértésével vádolják a WHO-t

Fotó: Flickr
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 17. - 16:41

Az Egészségügyi Világszervezetet elítélték azon állítások miatt, hogy a Covid eredetét vizsgáló csapatának legalább egyharmada összeférhetetlenségben áll kutatási kapcsolatok vagy a betegséggel kapcsolatos korábbi nyilatkozatok miatt.

A 700 jelentkező közül kiválasztott 26 tudósból álló csapatot múlt héten nevezték ki, miután az ENSZ-szervezet kezdeti erőfeszítéseit Kína meghiúsította, majd széles körben bírálták őket, miután kijelentették, hogy „rendkívül valószínűtlen“, hogy a járvány laboratóriumi szivárgással kezdődött.

Michael Ryan, a WHO egyik vezető tisztviselője szerint az új, az új kórokozók eredetével foglalkozó tudományos tanácsadó csoportnak (Sago) talán az utolsó esélye van arra, hogy „kollegiális, kollektív és kölcsönösen felelős módon“ feltárják a Covid-19 eredetét. Ugyanakkor egyre nagyobb a megdöbbenés amiatt, hogy a csoportba bevonták a lejáratott előző csoport hét tagját, akiknek megállapításai a pekingi rezsim álláspontját tükrözték – mások mellett, akik a laboratóriumi incidenssel kapcsolatos félelmeket összeesküvés-elméletként utasították el – írja a Daily Mail

Bob Seely tory képviselő, a Külügyi Bizottság tagja a következőket mondta: „Miért vannak az új csoportban olyan emberek, akik kompromittálódtak? Két tisztázás nem jobb, mint egy. A világnak egy erős, független vizsgálatot kell lefolytatnia.“

Az előző vizsgálócsoport hét tagja között volt John Watson brit professzor és Marion Koopmans holland tudós is. Koopmans egy virológiai részleget vezet, amely együttműködik az EcoHealth Alliance nevű amerikai szervezettel, amelyet Peter Daszak brit tudós vezet, és amely finanszírozta a nagy kockázatú denevérvírus-kísérleteket Wuhanban. Kollégájával, Ron Fouchierrel, a világ egyik legvitatottabb kutatójával 27 publikációt tett közzé a „funkciógyarapítási“ kísérletekről, amelyek célja, hogy az állati vírusokat és az embereket fertőzőképesebbé tegyék.

A WHO-csoport új tagjai közé tartozik Christian Drosten német virológus, aki tavaly aláírt egy befolyásos nyilatkozatot, amely támadta „az összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint a koronavírus nem természetes eredetű“, és dicsérte Peking „gyors, nyílt és átlátható adatmegosztását“.

A két biológiai biztonsággal foglalkozó szakember egyike Kathrin Summermatter svájci tudós, aki dicsérte a kínai laboratóriumok biztonságát, és azt mondta, hogy a kutatási incidens gondolata „klasszikus összeesküvés-elmélet“.

Filippa Lentzos, a londoni King’s College biovédelmi szakértője ragaszkodott ahhoz, hogy minden elméletet nyitva kell tartani, és azt mondta: „Úgy tűnik, hogy a csoportban sokan vannak, akik nem nyitottak – amely alapvető tulajdonság minden tudományos nyomozócsoportban“.