Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Figyelmeztette az USA a csendes-óceáni szigeteket: új harc jön a hataloméhes rezsimek ellen

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes nyilatkozik a sajtó képviselõinek az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) brüsszeli épületében 2022. április 22-én. MTI/EPA/Pool/Reuters/Johanna Geron
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 8. - 05:07

Az Egyesült Államok egyik vezető diplomatája a Salamon-szigetekre látogatott, ahol felhívta a térség szigetországainak figyelmét a jövőbeli harcokra.

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes figyelmeztette a csendes-óceáni szigetországokat, hogy az előttünk álló időben kitettek lesznek a „hataloméhes rezsimek erőszakos” harcának – számolt be róla az AFP.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

Sherman megfogalmazása szerint arra lehet számítani, hogy egy új sornyi „romlott ötletekkel” rendelkező világvezető készen áll bármikor erőt alkalmazni, amelynek a csendes-óceáni szigetek is kitettek lesznek.

A második világháborús Gadalcanal-i csata nyolcvanadik évfordulójának alkalmából tartott látogatáson Sherman úgy fogalmazott, hogy néhány ország megfeledkezett a „háború áráról”, illetve nem hajlandó figyelembe venni a múlt leckéit.

Sherman – anélkül, hogy konkrét vezetőt megnevezett volna – kijelentette, hogy egyes vezetők „megfélemlítésben, nyomásgyakorlásban és erőszakban” hisznek, hogy ezzel juttassák érvényre akaratukat.

A külügyminiszter-helyettes – visszautalva a náci Németország és a birodalmi Japán elleni harcra – arra kért minden szigetországot a csendes-óceáni régióban, hogy próbáljanak ellenállni ezen vezetők nyomulásának:

„Emlékszünk, mennyire üresek és csődöt jelentő eszmék voltak azok akkor és maradnak a mai napig. Napjainkban újfent egy harccal állunk szemben, ez viszont egy másfajta a harc, ami egy ideig el fog tartani”

Sherman kijelentette, hogy csak a fejlett világon múlik, hogy továbbra is olyan társadalmaik lesznek, amelyek a szólásszabadságban hisznek, hogy olyan kormányok maradnak, amelyek elszámoltathatók a lakosságuk felé.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.