Új sziget emelkedik ki a tongai vulkánkitörés révén az óceánból

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 17. - 06:04

A szökőárral járó vulkánkitörés után geológusok megállapították, hogy valós időben egy teljesen új struktúra formálódik a környékén.

Utoljára 2015-ben tört ki ugyanez a tűzhányó, akkor szintén egy miniatűr szigetet hozott létre, ami erodálódott az évek során, ám a mostani erupció sokkal erőteljesebb, ezért tudósok úgy gondolják, hogy az újonnan kialakult struktúra örökre fennmaradhat.

A NASA marylandi Goddard Űrrepülési Központjának kutatója a Planet Labs portálnak adott interjújában kiemelte, először január 2-án rögzítették a műholdak azt a szigetet, ami Tonga közelében formálódott, a szárazföld mérete pedig azóta több mint 45 százalékkal megnőtt.

A Sydney Morning Herald 2015-ben arról számolt be, hogy meglepő módon az újjászületett szigeten bőséges volt az élet: sirályok és más tengeri madarak lebegtek a levegőben és tapicskoltak a vulkanikus partok körül, amelyet azóta Hunga-Tonga Hunga-Ha’apai-nak neveztek el.

Elképesztő belegondolni, hogy egy kis sziget valós időben születik meg és növekszik, de az internet és a műholdas kapcsolat hiánya azt is jelenti, hogy egy ideig nehezebb lesz tanulmányozni és ellenőrizni a közeli sziget lakosainak jólétét.

A The Washington Post beszámolója szerint 2019-ben Tonga két hétre elvesztette a külvilághoz való hozzáférését, miután az internetszolgáltatást biztosító víz alatti optikai kábel az óceán mélyén kialakult geológiai aktivitás miatt megszakadt, melynek okán a lakosok még nemzetközi hívásokat sem tudtak kezdeményezni.