500-szor erősebb volt a tongai vulkánkitörés, mint egy atombomba robbanása

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2022. január 21. - 14:31

A hétvégén bekövetkezett katasztrófa során a tűzhányó gyakorlatilag darabokra szakította az egyik sziget szárazföldjét.

Az esemény olyannyira hevesnek bizonyult, hogy 500-szor erősebbnek mérték a Hirosimára ledobott atombomba detonációjától – olvasható az NPR beszámolójában.

Az Amerikai Földtani Intézet geofizikusa, Michael Poland elmondta, a mostani lehetett a valaha volt leghangosabb és legerősebb explózió az indonéziai Krakatu tűzhányó 1883-ban történt kitörése óta.

A robbanás lényegében elszigetelte Tongát a külvilágtól, az óceán alatti kábelek ugyanis megsérültek, így nincs se telefon-, se internetkapcsolat az országban, ezenfelül a repülőtereket is hamu borítja, így a gépek nem tudnak le- és felszállni sem.

Az egyik szigeten szinte az összes ház megsemmisült, másutt nem győzik takarítani az utcákat, miközben az élet alapjában véve leállt, és sokan attól tartanak, már sosem térhetnek vissza a régi kerékvágásba.

Bár maga a kitörés rendkívül erőteljes volt, kevesebb mint egy órán keresztül tartott, ellentétben más hosszabb ideig tartó, jóval nagyobb erupciókkal, bár mindez elég volt ahhoz, hogy fenekestül felforgassa a szigetország mindennapjait.