Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Vucic: a szerbiai lakosok természetesnek veszik a kedvező áron kapott villanyáramot

Fotó: Aleksandar Vucic szerb elnök érkezik az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójára 2022. október 6-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Véleménye szerint a polgárok azért nem érzékelik az energiaválságot, mert az ország sokkal nehezebb időszakokra is felkészült, ez mégsem mehet így tovább.

A szerb kormány nemrégiben bejelentette, hogy jövő évtől a villanyáram és a földgáz is drágul, ám ennek kapcsán Dusan Bajatovic, a Srbijagas gázszolgáltató közvállalat megbízott igazgatója elégedetlenségét fejezte ki.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Kiemelte, hogy a számításaik szerint az említett 10% helyett 11%-kal kell megemelni a földgáz árát, mégpedig január 1-jétől, hiszen Európát tekintve még így is Szerbiában marad a legolcsóbb a földgáz, hozzátéve, hogy az energiaválság óta csak egyszer, augusztusban korrigálhatták az árakat.

Állítása szerint erre azért van szükség, hogy a Srbijagas megőrizhesse saját fizető- és hitelképességét, emellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is szorgalmazza az áram és a gáz árának közelítését a piaci szinthez az országban.

A Mandiner szerint kétmilliárd köbméter orosz gáz érkezik folyamatosan Szerbiába, egészen pontosan azon az áron, amiben Aleksandar Vucic szerb államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyár elején megegyezett, emellett további 1,2 milliárd köbméter gáz érkezik egyéb forrásokból.

Indokolatlanul magas az áramfogyasztás

Vucic azonban felhívta a figyelmet, hogy a kellemes időjárás ellenére is túl magas az áramfogyasztás az egész országban, s emiatt arra kényszerültek, hogy a gáztartalékokhoz nyúljanak, holott semmi szükség nem lett volna rá.

Itt hangsúlyozta, hogy november 16-án, amikor a nappali hőmérséklet 15 fok volt, 11 millió köbméter földgázra volt szükség az igények kielégítésére, emellett biztos benne, hogy a lakosok természetesnek veszik a kedvező áron kapott villanyáramot.

„Szerbiában az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy meleg lakásban vannak, pólóban és alsónadrágban sétálhatnak, pulóvert senki sem akar viselni”

– mondta.

A szerb elnök azt is leszögezte, hogy az ajánlott 19-20 fok helyett 22-25 fok van a lakásokban, a polgárok pedig azért nem érzékelik az energiaválságot, mert az ország sokkal nehezebb időszakokra is felkészült, ez mégsem mehet így tovább.