Dollár
395,98 Ft
Euró
403,24 Ft
Font
477,71 Ft
Bitcoin
23,520 $

Vucic: az Európai Unió közvetlen háborút vív Oroszországgal

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb államfő (j) kezet fog, amikor közösen megnyitják a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt 2022. május 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
not image

Nagy Noel

2022. június 30. - 21:07

Alekszandar Vucic, Szerbia elnöke csalódottan vette tudomásul múlt héten, hogy az uniós tagságra vágyó balkáni országokkal nem nagyon foglalkoztak a csúcson.

Vucic szerint a 27 uniós tagállami vezetővel és a hat nyugat-balkáni állam vezetőjével zajló uniós csúcson a Balkán „nem volt fontos”, mert az Európai Unió közvetlen háborút vív Oroszországgal, és a prioritása az volt, hogy Ukrajnának és Moldovának tagjelölti státuszt adjon – idézte a Newsmax.

„Orbán Viktor volt az egyetlen, aki azt mondta, hogy gazdasági értelemben Szerbia és Montenegró sokkal inkább integráltabb az Európai Unióba, mint más országok. De ez ugyan kit érdekel?”

Szerbia hivatalosan még 2009-ben adta be jelentkezését az Európai Unióba és ha minden menetrend szerint haladna, akkor 2024 végéig zárulnának le a csatlakozási tárgyalások és 2025-től lehetnének uniós tagok.

Ez azonban nem ilyen egyszerű, az Európai Unióban ugyanis nem tűnik egyértelműen elfogadottnak – részben az oroszbarátság miatt – Szerbia tagsága. Belgrádot komoly nyomás alá helyezték az elmúlt hetek során, hogy vezessenek be szankciókat és Vucic tisztában van vele, mennyire dühít sokakat, hogy ezt nem tették meg:

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

„Számos uniós ország közvetlen háborút vív Oroszországgal. Tarackokat, repülőket, S-300-asokat küldenek Ukrajnának, akkor mit gondoltok, velünk hogyan fognak bánni? Nem járnak a mi cipőnkben, mi sem az övékben, ezért extrém nehéz a helyzetünk. Lehetne könnyebb? Nos, nem igazán.”

Vucic közölte, hogy Szerbia továbbra is az Európai Unió útvonalán kíván haladni, de hangsúlyozta, hogy mindenféle érdeket figyelembe kell ilyenkor venni. Figyelmeztetett, hogy amennyiben nem kötnek tűzszünetet a háborús felek Donbasszban, rosszabb háború jöhet, mint a korábbi világháború:

Egy kisember a Balkánról ezt meg tudja mondani. Nagyon remélem, hogy rövidesen béketárgyalásokba kezdenek, különben mindannyian bevonulunk” – fogalmazott Vucic, aki deklarálta, hogy a békét szorgalmazza a szankciók és a fegyverek helyett.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.