Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Von der Leyen: folytatódik Ukrajna anyagi támogatása, az újjáépítéshez rengeteg anyagi forrás kell

Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 14. - 11:30

Az Európai Bizottság elnöke újabb támogatást jelentett be Ukrajna számára. 

Ursula von der Leyen az „Unió állapotáról” tartott beszédet, amelyen ebben az évben az ukrán first lady Olena Zelenszka a díszvendége. A Bizottság elnöke Ursula von der Leyen sárga kabátot és kék felsőt visel, tisztelegve ezzel Ukrajna előtt. 

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Beszédét az Európai Bizottság elnöke Ukrajnával kezdte, és megerősítette, hogy az Európai Unió nem tágít, továbbra is ki fog állni a megtámadott ország mellett, ugyanis ez „az energiánk, a gazdaságunk, az értékeink, a jövőnk ellen indított háború”. 

Ez egy háború az energiánk ellen. Ez egy háború a gazdaságunk ellen. Ez egy háború az értékeink ellen. Háború a jövőnk ellen. Autokrácia a demokrácia ellen, és én azzal a meggyőződéssel állok itt, hogy a szükséges bátorsággal és szolidaritással Putyin elbukik, Ukrajna és Európa pedig győzni fog” – jelentette ki, mire óriási tapsot kapott. 

Bátorságot adtál az egész nemzetnek. És az elmúlt napokban láttuk, hogy az ukránok bátorsága kifizetődött.

„A hősök nemzete felemelkedett. Hangot adtatok népeteknek a világ színpadán. És reményt adtál mindannyiunknak. Ezért ma szeretnénk köszönetet mondani Önöknek és minden ukránnak. Dicsőség az európai hősök országának. Slava Ukraini!” – fordult Olena Zelenszka felé.

Visszatérve az Unióra úgy fogalmazott, hogy „próbára leszünk téve. Tesztelnek azok, akik ki akarnak használni mindenfajta megosztottságot közöttünk”. 

Azonban az Európai Unió nem enged, ezért az elnök bejelentette, hogy folytatódik Ukrajna anyagi támogatása, és mindenkit figyelmeztetett, hogy az ország újjápítéséhez rengeteg forrásra lesz szükség. 

Emellett bejelentette, hogy az Európai Unió 100 millió euróval támogatja az ukrán iskolák újjáépítését, ugyanis sok ukrán gyermek az EU-ba kezdte az iskolaévet, Ukrajnában azonban számos gyereknek nincs hova menni. 

(Euronews/Politico)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.