Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Von der Leyen: az EU és a NATO közös munkacsoportot hoz létre a védelem érdekében

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára sajtóértekezletre érkezik Brüsszelben a bizottság hetenkénti ülése előtt, 2023. január 11-én. Stoltenberg vendégként vesz részt az uniós biztosok védelemről és biztonságról tartandó megbeszélésén. Von der Leyen bejelentette: az EU és a NATO megerősíti együttműködését, és ennek jegyében közös munkacsoportot hoznak létre a létfontosságú infrastruktúra védelmére és az ellenálló képesség fokozására. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Kijelentette, hogy ez egyfajta válaszlépés, miután az Északi Áramlat gázvezetékeket tavaly ősszel támadás érte, s amiért Oroszország fegyverként használja az energiát.

A Reuters szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán kijelentette, miszerint az Európai Unió és a NATO közös munkacsoportot hoz létre a létfontosságú infrastruktúra védelmének megerősítésére.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Elmondása alapján ez egyfajta válaszlépés, miután az Északi Áramlat gázvezetékeket tavaly ősszel támadás érte, s amiért Oroszország fegyverként használja az energiát – derül ki a The Guardian beszámolójából.

„Ez egy olyan munkacsoport, amelyben a NATO és az Európai Unió szakértői kéz a kézben fognak dolgozni, hogy azonosítsák a kritikus infrastruktúránkat fenyegető legfontosabb veszélyeket, és megvizsgálják a meglévő stratégiai sebezhetőségeket”

– mondta az EB elnöke.

Állítása szerint a gázvezetékek elleni szabotázsakció megmutatta, hogy „szembe kell szállni ezzel az új típusú fenyegetéssel”, majd hozzátette, hogy négy területre fognak összpontosítani, azaz a szállításra, az energiaellátásra, a digitális térre és a világűr biztonságára.

Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára pedig azt mondta, hogy az ellenálló képesség és a létfontosságú infrastruktúrák védelme a közös erőfeszítéseik fontos részét képezi, amelyre nagy szükség van a jelenlegi helyzetben.